Donderdag 7 mei 2020 in Vitelia Voeders

Bedrijfsreportage familie Grootentraast

Het is goed toeven in het boerenland tussen eeuwenoude eiken, klassieke boerderijen, chique landgoederen en gezellige dorpjes. Welkom bij Mark en Liset Grootentraast, welkom in Salland!

"Limburgers die zelfs met Carnaval voer brengen, dat vinden wij bijzonder!"

Het bedrijf van:

Familie Grootentraast uit Schalkhaar (Overijssel) 

In gesprek met: Mark (43) en Liset (45)
Kinderen: Kim (12), Lisa (10) en Stef (7)
Bedrijfsomvang: 43.000 legkippen + 28 hectare akkerbouw

Vitelia is vandaag te gast in het buurtschap Averlo. Averlo hoort bij het dorp Schalkhaar dat iets ten noordoosten van Hanzestad Deventer ligt. Midden in het typische Sallandse landschap ligt het pluimveebedrijf van de familie Grootentraast.

De vierde generatie Mark: “Wij zijn inmiddels de vierde generatie op deze plek. Vele jaren geleden is mijn overgrootvader hier begonnen met het houden van varkens en koeien. Opa heeft de koeien destijds vervangen voor vleeskuikens. Tot zijn tachtigste heeft opa Grootentraast hier nog de varkens verzorgd terwijl mijn vader de vleeskuikens en akkerbouw voor zijn rekening nam.

Naast mijn schooltijd werkte ik mee met mijn vader Jan (73) op het bedrijf. Medio jaren tachtig kwamen er weer melkveerechten waardoor we ons melkquotum terug konden krijgen. Pa is destijds weer begonnen met het houden van 40 Jersey melkkoeien. Dit hebben we een aantal jaren volgehouden. Het houden van rundvee samen met vleeskuikens bleek echter voor ons geen goede combinatie.
Uiteindelijk bleven alleen de vleeskuikens over en ben ik daarnaast parttime als chauffeur aan de slag gegaan.” Mark gaat verder: “Ondanks dat ik opgroeide op de boerderij was het voor mij geen vanzelfsprekendheid dat ik mijn vader zou opvolgen. Ik ging naar de agrarische school maar vond veel verschillende dingen leuk om te doen en hield van afwisseling in mijn werk. Ik heb uiteindelijk de agrarische school niet afgemaakt. Ik leerde Liset kennen en samen besloten we in 2004 het bedrijf van mijn ouders over te nemen. Omdat ons bedrijf te klein was voor de toekomst en er geen ruimte was in de milieuwetgeving konden we niet uitbreiden. Ook de marktomstandigheden van de vleeskuikens waren destijds niet best, dus gingen we ons verder oriënteren.”

“Destijds kwam pa met een artikel uit de Pluimveehouderij waarin stond dat er door het verbod op legbatterijen contracten werden afgegeven voor het houden van scharrelkippen. In 2005 hebben we de keuze gemaakt om ook te stoppen met vleeskuikens. We hebben met behulp van schooljeugd toen onze bestaande vleeskuikenstallen omgebouwd naar het volièresysteem. Zodoende konden we 43.000 legkippen houden. We voldoen inmiddels aan het 1 Ster Beter Leven Keurmerk voor eieren. Dit zegt iets over het welzijn van onze kippen. Onze stallen zijn verduurzaamd door ze te voorzien van zonnepanelen.

Het aantal legkippen is nog steeds gelijk gebleven. We hadden ooit plannen om uit te breiden naar 60.000 kippen maar we hebben gekozen voor verduurzaming.

Mijn vader kent me goed en heeft ons een spiegel voorgehouden en ons overtuigd om niet uit te breiden.

Mijn vader kent me goed en heeft ons een spiegel voorgehouden en ons overtuigd om niet uit te breiden. Hij weet maar al te goed dat ik het erg leuk vind om andere dingen ernaast te blijven doen. En dat klopt, ik handel bijvoorbeeld graag in machines. Ik koop ze op, nadat ik ze heb opgeknapt, verkoop of verhuur ik ze weer verder. Noem het maar een uit de hand gelopen hobby. Daarnaast verricht ik af en toe werkzaamheden voor een loonwerkbedrijf en vind ik techniek in het algemeen erg boeiend. Zo heb ik ook nog een eigen vrachtauto.”

Mark: “We zijn geregistreerd als intermediair wat inhoudt dat we onze eigen kippenmest verhandelen en vervoeren. Met onze eigen vrachtwagen vervoer ik de mest naar de nabijgelegen biogascentrale.”

Liset vult aan: “Mark is een echte doener, een man van de praktijk, met als voordeel dat hij veel storingen zelf kan verhelpen. Ik doe meer het denkwerk, verzorg de administratie en zorg voor de kinderen. Daarnaast werk ik nog een aantal dagen per week als freelance ergotherapeut.”

Salland Boert en Eet Bewust (SBeEB)

Toen Salland Boert en Eet Bewust (SBeEB) opgericht werd was Liset bestuurslid van LTO Salland. Destijds is LTO Salland de initiatiefnemer en kartrekker geweest om SBeEB van de grond te krijgen. Inmiddels is SBeEB volledig zelfstandig en zijn Mark en Liset aangesloten als deelnemer.

Wat is SBeEB?

Salland Boert en Eet Bewust verbindt boeren met de samenleving. Deelnemende boeren gaan de dialoog aan met hun omgeving en geven de burger inzicht in het boerenbedrijf. Dit wordt gedaan middels open dagen en andere verbindende evenementen.

Deelnemers ontvangen o.a. schoolklassen en communiceren actief op social media. Door proactief met elkaar in gesprek te gaan moet er uiteindelijk meer wederzijds begrip komen. Dat is het uiteindelijke doel van stichting Salland Boert en Eet Bewust. In dat kader heeft Liset zich laten omscholen tot educatieboerin.

Liset vertelt: “Ons pluimveebedrijf fungeert als educatieboerderij waarbij we schoolklassen uitnodigen voor leuke en leerzame praktijklessen. In samenspraak met de leerkracht bepalen we het programma, waarbij beleving een belangrijke rol speelt. De stichting SBeEB is nog steeds groeiende. Inmiddels hebben zich al ruim 70 boeren aangemeld voor dit unieke initiatief van Stichting Ontwikkeling en Uitvoering Salland. Ook in andere landelijke regio’s ontstaan steeds vaker dit soort initiatieven.”

Geen gedoe met voer

We vragen het stel waar ze trots op zijn. “Het meest trots zijn wij op onze kinderen maar zeker ook op mijn ouders en grootouders. Vooral op hetgeen zij in al die jaren hebben opgebouwd en dat wij dat samen mogen voortzetten. Mijn ouders wonen op de boerderij hier om de hoek en vader komt nog bijna dagelijks op het bedrijf om wat hand en spandiensten te verrichten. We kunnen het goed vinden samen”, aldus Mark.

Liset: “Zakelijk gezien zijn we er trots op dat we een bijdrage leveren aan gezond voedsel. Mark is geen pluimveehouder die graag de hele dag in de stal actief is. Hij voelt zich het beste als hij daarnaast ook ruimte heeft voor andere dingen. Mark: “Klopt, het pluimveehouden moet mij makkelijk gemaakt worden waardoor ik ruimte heb voor andere dingen en daar speelt Vitelia een belangrijke rol in.”

“Vitelia is een bedrijf dat goed bij ons past. We voeren inmiddels ruim twee jaar naar volle tevredenheid van Vitelia. We hebben nooit gedoe met het voer, dat was bij vorige voerleveranciers wel eens anders. Het is allemaal veel constanter geworden en dat scheelt ons een hoop zorgen en geeft rust. Het loopt technisch goed en we hadden meteen een goede klik met adviseur Jan van Mullekom. Wij ervaren Vitelia als een flexibel en klantvriendelijk bedrijf, dat snel schakelt om ons als klant direct te helpen”, aldus Mark.

Wij ervaren Vitelia als een flexibel en klantvriendelijk bedrijf, dat snel schakelt om ons als klant direct te helpen

“Ook jullie magazine vinden we erg leuk en onderscheidend! Het is prettig om te lezen, jammer dat het maar 4x per jaar op de mat valt. Dat mag je gerust opschrijven”, vult Liset aan.

Mark:“Dat snel schakelen, daar heb ik nog een mooi voorbeeld van. Op carnavalszaterdag kwam ik er in de middag achter dat de silo leeg was en dat ik het voer per abuis een week te laat besteld had. Stom, wat nu? Ik wist uiteraard dat het carnaval was bij jullie in het zuiden, dus wilde ik eigenlijk niemand lastig vallen. Maar ik had helaas weinig keuze. Ik belde Jan op om te vragen of er nog iets mogelijk was. Jan heeft het toen direct geregeld en de dag erna op carnavalszondag stond de bulkauto van Vitelia ‘s ochtends bij ons op het erf. Dat waarderen we.”

Kermis Averlo

Ondanks dat Mark en Liset zich bedrijfsmatig met allerhande zaken bezig houden is er toch nog ruimte voor hobby’s. Liset: “Ik sport en tuinier graag en ben sinds kort lid van de mmmEggies (club van vrouwelijke pluimveehoudsters, red.) en Mark is medeorganisator van de ‘wereldberoemde’ Averlose kermis.” Mark: “Ja die kermis is een hele happening hier! In het derde weekend van september zijn veel inwoners uit de omliggende dorpen te vinden op het weiland in buurtschap Averlo voor dit altijd gezellige feestweekend. Ook dat hoort er natuurlijk bij.”