Woensdag 1 juli 2020 in Vitelia Voeders

3 Tips voor een aangename zomer in de kippenstal

De buitentemperatuur begint weer op te lopen. Afgelopen jaar hebben we zelfs een week gehad waarin de temperatuur té hoog werd voor de kippen. We kunnen in deze periode twee dingen doen voor de kippen.

Allereerst het verlagen van de gevoelstemperatuur. Op het moment dat de gevoelstemperatuur te hoog is, neemt de voeropname af. Bij vleeskuikens en opfok valt de groei stil. Ook de weerstand van de dieren heeft te leiden bij een lagere voeropname. 

Het verlagen van de gevoelstemperatuur doen we meestal door de ventilatoren harder te laten draaien. Zo creëren we een lekker windje. Hiermee kun je wel 5 graden gevoelstemperatuur winnen. Heeft u wel eens gerekend aan de verhouding tussen de stalcapaciteit en de ventilatiecapaciteit? Vaak kunnen we met de maximumventilatie in 1,5 minuut de totale stalinhoud afzuigen. Toch kan het ’s avonds buiten veel sneller afkoelen dan binnen. De correctie buitentemperatuur kan hierbij helpen om dieren ’s avonds niet in de tocht te zetten.

Afgelopen jaar hadden we naast de gevoelstemperatuur nog een ander probleem.
De lichaamstemperatuur van een kip is 39 graden. Maar komt de omgevings-temperatuur hierboven, dan raakt de kip letterlijk aan de kook. Ventileren helpt dan niet meer. Voor pluimveestallen werkt het echter prima om waternevel te gebruiken om de temperatuur van de inkomende lucht naar beneden te brengen. Hiervoor zijn 3 opties.

1. Padcooling

Padcooling wordt wat minder gebruikt in Nederland. Hiermee wordt aan de voorzijde van de stal een gedeelte van de inkomende lucht fors gekoeld. Vooraan in de stal heb je dan het beste rendement.

2. Lage druk koeling

Lage druk koeling buiten aan de stal wordt het meest toegepast. De investeringskosten zijn beperkt en de inkomende lucht gaat met enkele graden terug. Hiervoor heb je wel veel wateraanvoer nodig, die niet ten koste mag gaan van de waterbehoefte van de dieren.

3. Hoge druk nevel

Hoge druk nevel, wordt steeds meer wordt gebruikt in de stal. Dit systeem is al lang bekend bij de vleeskuikens, maar ook in leghenstallen en opfokstallen wordt dit toegepast. Dit systeem kent een hogere aanschafwaarde maar is daarentegen wel makkelijk te automatiseren en heeft een beperkte waterhoeveelheid nodig.

Welk systeem je als pluimveehouder ook kiest, elk systeem zorgt ervoor dat de kippen in ieder geval aangenaam de zomer doorkomen. Iedere investering in koeling zorgt ervoor dat de kip beter blijft presteren in warme periodes. Daardoor verdient u een investering in stalkoeling binnen enkele jaren weer terug.

Heeft u meer informatie nodig of interesse in de beste oplossing?

Ons pluimveeteam overlegt graag met u welk systeem het beste past in uw stal.