Dinsdag 26 maart 2024 in Vitelia Voeders

Actie Hittestress

Het voorjaar is weer begonnen. Het zal niet lang meer duren voordat de temperatuur boven de 25°C gaat stijgen. Op dagen met deze temperaturen ligt de welbekende hittestress weer op de loer. Het is daarom belangrijk om hier op voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat u producten in huis heeft om uw dieren te ondersteunen tijdens periodes van hittestress.

Voorkom broei in het rantsoen

Zorg er in de eerste plaats voor dat uw kuilen goed conserveren om broei of schimmel te voorkomen. Doe er uw voordeel mee om bij inkuilen een toevoegmiddel te gebruiken. Bij voorkeur een combimiddel wat zorgt voor een goede conservering en daarnaast ook nog de kans op broei verkleind.
Zorg er verder voor dat het rantsoen vers en smakelijk blijft. Om broei aan het voerhek te voorkomen raden we aan om mierenzuur toe te voegen in de mengwagen zodat broei minder snel optreed.

Dosering: 1 – 2 liter / ton voer

Voorkom pensverzuring met een buffer

Om de hittestress tot een minimum te beperken kunt u natriumbicarbonaat of buffer voeren. Het voordeel van buffer t.o.v. natriumbicarbonaat is dat dit rustiger en langer buffert dan natriumbicarbonaat. Hierdoor kan er met een lagere dosering dezelfde werking gerealiseerd worden. Daarnaast bevat de buffer ook een mycotoxinebinder. Zeker bij het voeren van een droge maiskuil is dit geen overbodige luxe.

Dosering: Natriumbicarbonaat 100 – 250 gram / koe / dag

Dosering: Buffer 50 – 150 gram / koe / dag

Let op: door de ontwikkelingen in de wereld is het verstandig deze producten op voorraad te hebben i.v.m. eventuele transportduur.

Voermaatregelen

Naast het voeren van een buffer zijn er nog andere mogelijkheden om uw dieren te ondersteunen bij hittestress. Namelijk gisten of vetten bijvoeren. Gisten ondersteunen de penswerking waardoor de dieren minder snel pensverzuring krijgen.
Vet bevat veel energie, waardoor een dip in de voeropname tijdens hittestress gecompenseerd kan worden. Het voordeel van vet is dat bij de vertering hiervan geen warmte vrijkomt.
Vitelia kan deze producten inmengen in uw bedrijfsspecifieke mengsel of de productiebrok, zodat het gemakkelijk is om deze producten bij te voeren.

Voorkom dat u met warm weer zonder natriumbicarbonaat, buffer of zuur zit. Bestel nu bij Vitelia Voeders en profiteer van onze scherpe voorjaarsaanbieding!       

Buffer Uniek RV   €102,10
Formic Acid NA    €103,50
Natriumbicarbonaat  €59,00
Speerstra Bypass Fat  €155,00

Deze actie is geldig tot en met 30-04-2024.