Vrijdag 3 februari 2023 in Vitelia Voeders

Droge maiskuilen in 2022

Veel melkveehouders zijn bij de maisoogst van 2022 verrast door de snelheid van de afrijping van het gewas. Dit heeft erin geresulteerd dat de maiskuilen van 2022 gemiddeld droog zijn.

Uit de cijfers van Eurofins blijkt dat het droge stof percentage over 2022 in Nederland gemiddeld op 41,1% ligt, ten opzichte van het langjarig gemiddelde van 37,3%. Het droge stof percentage van de maiskuilen in het zuiden van het land waren het hoogst. Ook ligt het gemiddelde zetmeel gehalte van 336 gram per kg ds veel lager dan het langjarige 361 gram per kg ds.

Droge maiskuilen met een tegenvallend zetmeel gehalte zorgen bij voorbaat niet voor een stijgende melkproductie. Moeilijk verteerbare organische stof met minder Glucogene nutriënten zorgt voor minder melkproductie stuwing. Ook de smakelijkheid kan tegenvallen wanneer de plant dor in de kuil is gekomen. Toch weten we met deze maiskuilen door ervaring en onderzoek steeds beter hoe ermee om te gaan. Sleutelwoord hierbij is “optimale penswerking”. Wanneer er geen aanpassingen worden gedaan in het rantsoen, fermenteert de pens niet goed en blijft de melkproductie als gevolg achter. Door de juiste inzet van voeders, de juiste structuur en eventuele toevoegingen kan de pens goed gaan draaien waardoor de melkproductie niet achter hoeft te blijven!

Nieuwsgierig of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze rundvee verkoopadviseurs!