Dinsdag 24 oktober 2017 in Vitelia Voeders

Droog weer voor veldbonen

De veldbonen zijn inmiddels gedorst en we kunnen concluderen dat het droge weer in mei/juni de opbrengst geen goed heeft gedaan. Een verslag van de resultaten.

Mts. Alberti-Houben

Bij Mts. Alberti-Houben zijn de bonen al op 9 juli gedorst met een vochtpercentage van 14%. De bonen hebben veel geleden van de droogte en zijn uiteindelijk ook noodrijp geworden. De opbrengst viel met 2,5 ton per hectare erg tegen. Op het moment dat de peulen gevormd werden, is de plant gaan verdrogen en is de peulzetting gestopt. Beregenen was helaas niet mogelijk. De bonen zijn gemaald en in de stal opgeslagen. Voor 1 kg eiwitmix is 1 kg bonenmeel in de plaats gekomen. Hier is goed van gemolken maar er zijn geen aantoonbare verschillen met alleen eiwitmix.

Voederwaarde van veldbonen Mts. Alberti-Houben:

  • Ruw Eiwit 302 g/kg ds. 
  • Zetmeel 415 g/kg ds.
  • Ruw Vet 15 g/kg ds.
  • Ruwe celstof 97 g/kg ds.

Weer bepalend voor meerwaarde

Zoals in de saldoberekeningen te zien is (zie tabel), zijn de kosten per geproduceerde kilo boon dit jaar te hoog om als interessante krachtvoervervanger te dienen. Wanneer de opbrengst verdubbeld kan worden komt de teelt een stuk gunstiger uit. Een ander voordeel van deze teelt is dat het meetelt als vergroening voor het GLB wanneer je niet in de derogatie valt. Na de teelt is op beide bedrijven een maaimengsel ingezaaid dat met een
gunstig najaar twee keer gemaaid kan worden.

Mts. Pijnenborg-van Kempen

Bij Mts. Pijnenborg-van Kempen is de grond deels dichtgeslagen geweest waardoor ook hier de opbrengst bonen tegenviel. Op het gedeelte waar de bonen optimaal hebben kunnen groeien was de oogst goed. De opbrengst kwam in totaal uit op net geen 3 ton per hectare. Daarbij moet wel vermeld worden dat tijdens het dorsen veel peulen open sprongen op het maaibord waardoor een aanzienlijk aandeel van de bonen op de grond terecht zijn gekomen. Het vochtpercentage zat rond de 12%. Pijnenborg-van Kempen heeft de bonen gebroken en in een slurf geduwd. Deze worden waarschijnlijk in het najaar opgevoerd.

De resultaten

Mts Alberti-Houben Per hectare                 Mts Pijnenborg-van Kempen Per hectare
Pacht € 1.000,-   Pacht € 1.000,-
Grond woelen en zaai klaar leggen € 75,-   Grond frezen en ploegen € 185,-
Zaaien € 100,-   Zaaien € 115,-
Zaaizaadkosten € 285,-   Zaaizaadkosten € 285,-
Gewasbescherming € 140,-   Kunstmest strooien € 25,-
Dorsen € 185,-   Gewasbescherming € 345,-
Malen € 56,-   Dorsen € 190,-
Transport € 30,-   Transport na melkveebedrijf € 31,-
      Malen en pletten in slurf € 117,-
Totaal € 1.881,-   Totaal € 2.293,-
         
Opbrengst 5.600 kg/2,16 hectare 2.592 kg   Opbrengst 11.300/4 hectare 2.825 kg
         
Kosten/kg € 0,73   Kosten/kg € 0,81