Zondag 1 augustus 2021 in Vitelia Voeders

Eiwit en kalkoenen

We voeren kalkoenen dagelijks eiwit. Dit eiwit is nodig voor onderhoud van het lichaam en voor de groei. Maar het is een dunne lijn waarbij je niet te weinig maar ook weer niet teveel eiwit mag geven. Met ons nieuwe analyse programma lijkt dat probleem verleden tijd!

Geven we te weinig eiwit dan valt de groei tegen. Geven we teveel dan krijgt de darmflora een overaanbod aan voedingsstoffen en raakt die darmflora overstuur. Het gevolg is een overstuurde darm en diarree. Omdat een kalkoen nog wel eens wil schommelen in voeropname van dag tot dag, ligt een ‘overstuurde’ darm op de loer. Maar we willen gezonde darmen en een mooi strooiselbed zonder diarree. Dus willen we dagelijks de juiste hoeveelheid eiwit geven.

Zelf bijvoeren van hele tarwe is het sleutelwoord om tot een goede eiwitbalans te komen.
Allereerst lijkt het er sterk op dat met een rantsoen van kalkoenkorrel en hele tarwe de voeropname stabieler wordt. De korrel bevat meer vet dan van een standaardvoer, omdat het vet in bijvoorbeeld 70% van het rantsoen moet.

Daarnaast kan met het zelf tarwe bijvoeren gerekend worden wat het beste rantsoen is. We schrijven bij elk kernvoer voor hoeveel tarwe erbij gaat. Maar de hoeveelheid eiwit van tarwe is ongeveer 2/3 dan dat van de standaardkalkoenkorrel. Dus geef je meer tarwe dan ben je aan het verdunnen. Energie van tarwe en kalkoenkorrel is ongeveer gelijk.

Maar wat is verantwoord en hoe ver kun je gaan?

Hiervoor heeft Frank Rooijakkers, kalkoenspecialist van Vitelia Voeders, een programma geschreven dat helpt bij de berekening van de tarwegift. Ook als je eerder of later schakelt in fasevoer rekent het programma de hoeveelheid eiwit die de dieren binnenkrijgen door ten opzichte van de norm. De komende tijd gaan we per bedrijf nog meer gevoel krijgen bij deze norm. Kalkoenhouders die al een tijdje met het programma werken zien dit als een duidelijk hulpmiddel om gezonde groei te krijgen, en daardoor de resultaten verder te kunnen optimaliseren.

Wilt u weten of onze nieuwe rekenapplicatie ook voor uw bedrijf een verrijking kan zijn?

Neem dan contact op met Frank Rooijakkers.
Email: | Telefoon: 06-23 74 50 05