Vrijdag 7 juni 2024 in Vitelia Voeders

Graanprijzen in de ban van het weer

De prijzen voor tarwe worden sterk beïnvloed door weersomstandigheden in de belangrijkste productiegebieden. Momenteel wordt het productiepotentieel voor tarwe steeds naar beneden bijgesteld vanwege hoge temperaturen in Zuid-Rusland en Oekraïne, waar de temperaturen rond de 30 °C liggen, en door het natte weer in Europa. Dit leidt tot een vaste markt met name op de nieuwe oogst.

De tarwebalans in de EU eindigt deze maand echter ruim. Frankrijk heeft aan het eind van dit seizoen een grote tarwevoorraad van circa 4,5 mln ton.


Figuur 1 Tarwe dagprijzen afgelopen jaar

Maïs

Ook de maïsprijzen worden sterk beïnvloed door de weersomstandigheden. In West-Europa is er vertraging bij het zaaien van maïs door aanhoudend nat weer, wat resulteert in hogere prijzen voor de nieuwe oogst. Dit heeft geleid tot een stijging van de maïsprijzen, die op het hoogste punt staan sinds september 2023.

Tot aan de nieuwe Europese oogst in oktober is de markt voor wat betreft Non GMO mais grotendeels afhankelijk van Oekraïne waar de voorraden eind juni minimaal zijn.

Met name op de nieuwe oogst is mais interessanter dan tarwe. Met de huidige prijsverhouding tussen tarwe en mais lijkt de wereldwijde vraag naar mais toe te nemen ten koste van tarwe.

Figuur 2 Mais dagprijzen afgelopen jaar


Sojaprijzen dalen licht

De sojamarkt is volatiel. In Argentinië versnellen boeren de verkoop van sojabonen door goede weersomstandigheden en hogere prijzen, ondanks dat de oogst nog steeds traag verloopt. In Brazilië is er onzekerheid over de oogst, wat de prijzen opdrijft. Op de beurs in Chicago dalen de sojabonenprijzen voor de korte termijn echter licht. De markt voor raap blijft krap totdat de nieuwe oogst arriveert, hoewel de prijzen door afnemende vraag iets gedaald zijn.

Figuur 3 Soja dagprijzen afgelopen jaar