Donderdag 7 oktober 2021 in Vitelia Voeders

Grondmonsters en bekalking

Neem deze winterperiode een grondmonster zodat onze buitendienst samen met u een maatwerkadvies kan opstellen voor zowel bekalking als bemesting.

Bekalking

De winterperiode is een goede periode voor het uitvoeren van bekalking. De kalk krijgt daarmee de nodige tijd om zich in de bodem te verplaatsen en daarmee zijn werking te doen. Het heeft invloed op o.a. de pH in de bodem. De pH beïnvloedt de vorm waarin nutriënten in de bodem aanwezig zijn en daarmee de beschikbaarheid ervan.

Bij een hoge pH komen veel spoorelementen in slecht opneembare vorm voor, waardoor er een tekort kan ontstaan aan ijzer, mangaan, koper en/of borium. Een te lage pH kan er voor zorgen dat stikstof, fosfaat of magnesium slecht wordt opgenomen. Voor de meeste gewassen is een pH tussen 5,0 en 6,5 gewenst. De calcium uit de kalk (Calcium-carbonaat, CaCO₃) speelt daarnaast ook een belangrijke rol voor de structuur van de grond. Calcium bestaat uit relatief grote moleculen, die een ‘brug’ vormen tussen de kleideeltjes in onze grond; calcium vormt daarmee als het ware structuurbruggen, waardoor de grond ruller en luchtiger wordt en bovendien minder slempgevoelig. De bewerkbaarheid zal daardoor verbeteren.

Bovendien kan met kalk de juiste verhouding in het CEC-complex worden gerealiseerd. Het CEC-complex, ook wel de ‘accu’ van de grond, bestaat namelijk uit verschillende positief geladen elementen, waarvan calcium er één is. Met een bekalking kan het aandeel calcium worden verhoogd en daarmee op peil worden gebracht. Bepaal aan de hand van een grondmonster het pH gehalte op uw perceel. Bekalken kan met diverse kalkmeststoffen zoals: Dologran korrelkalk, Limkal of Borgakal. Neem contact op met uw adviseur voor de juiste toepassing op uw percelen.