Maandag 19 augustus 2019 in Vitelia Voeders

Passie voor... Heerlijke toetjes uit Oirlo

Iedere agrariër heeft een passie voor dieren, planten en of andersoortige hobbies en verzorgd deze met zorg en liefde. In deze rubriek brengt Vitelia bijzondere passies van klanten en relaties op een leuke manier onder de aandacht.

Ondernemers:
Kinderen:
Woonplaats:
Passie voor:
Harold en Jacqueline Custers
Britt, Jorn en Noud
Oirlo
Maken van eigen zuivel

Naast de passie voor de 180 melkkoeien op hun bedrijf heeft Jacqueline Custers-Keursten een passie voor het zelf maken van overheerlijke dessertproducten, zoals rijstdessert en boerenkwark, vers van eigen boerderij.
Het bedrijf in het Noord-Limburgse Oirlo bestaat al vier generaties lang en is in 2000 overgegaan, van de moeder van Harold, naar Harold en Jacqueline Custers. Harold (48) en Jacqueline (45) zijn een energiek koppel dat samen met de kinderen Britt (15), Jorn (13)en Noud (11) wonen en werken op de boerderij. Ondanks haar drukke bestaan, heeft Jacqueline even tijd vrij voor ons gemaakt om te vertellen over haar passie.

Hoe is het idee ontstaan om zelf producten te gaan maken?

Jacqueline: Het is een aantal jaren geleden begonnen tijdens de boerenmarkt in het aangrenzende dorp Castenray. We kregen de vraag of wij aan de markt wilden deelnemen en iets ‘eigens’ wilden presenteren van onze boerderij en zo de bezoekers ook verse melk konden laten proeven. Het leek mij toen wel leuk om rijstepap te maken en die aldaar te verkopen! Het werd een groot succes, want binnen korte tijd waren we helemaal uitverkocht!

Dit was blijkbaar voor herhaling vatbaar en dus hebben we tijdens de eerstvolgende kerstmarkt in Oirlo opnieuw rijstepap verkocht voor het goede doel. Wederom hadden we binnen slechts 20 minuten álle 40 potjes verkocht. We kregen veel positieve reacties. Vooral de volle en romige smaak viel op en daar spraken de mensen ons ook op aan. Rijstdessert gemaakt van volle boerderijmelk is veel lekkerder dan die van melk uit de supermarkt. Het verschil werd duidelijk geproefd.

Bijzonderheid: Ik voeg geen slagroom toe omdat alle room reeds in de volle boerderijmelk zit. Deze is daarom gezonder en lekker puur!

Hoe kwam dit dessert uiteindelijk in de supermarkt?

Jacqueline: We bezochten het hoofdkantoor van Jan Linders in Bergen met de melkveehouderijstudieclub. Tijdens de presentatie vroeg de categoriemanager of een van de aanwezigen een suggestie had voor een lekker toetje. Ik besloot haar te vertellen over ons heerlijk huisgemaakte rijstdessert. De contactgegevens werden uitgewisseld voor wellicht een nadere afspraak. Op de terugweg in de auto dacht ik nog bij mezelf, wat heb ik nou gezegd…? Dat gaat nooit wat worden, laat maar gaan die afspraak!

Twee weken later kwam er een bericht van Jan Linders om een afspraak te plannen. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn erheen gegaan. Jan Linders bleek serieus geïnteresseerd en stuurde ons naar huis met de opdracht om een kostencalculatie te maken en een inkoopprijs bij hen neer te leggen.

Daar hebben we uiteindelijk driekwart jaar de tijd voor genomen. In die periode hebben we een zuivelcursus gevolgd, offertes opgevraagd en zijn bij zelfzuivelaars gaan kijken. Deze onderzoeksfase was een leuke tijd waarin we veel geleerd hebben, waardoor we onze plannen zonder risico konden doorontwikkelen.

Deze ‘onderzoeksperiode’ leidde tot een concrete inkoopsprijs, die we hebben voorgelegd aan Jan Linders. Toen Jan Linders aangaf akkoord te zijn, werd het pas serieus en moesten Harold en ik een keuze maken, gaan we dit doen of niet?

We hebben hier volmondig JA tegen gezegd. Dus hebben we definitief de stap gezet om te investeren in een professionele zuivelinstallatie.

Je krijgt immers vaker spijt van dingen die je niét hebt gedaan, dan van dingen die je wél hebt gedaan.

Wat is het leukste aan deze nieuwe uitdaging?

Jacqueline: Het ondernemen, iets nieuws toevoegen aan ons bedrijf. Hiermee geven we nieuw elan aan ons melkveebedrijf. Door het directe contact met consumenten en afnemers kunnen we onze melkveehouderij uit de anonimiteit halen. We vertellen graag over de hedendaagse melkveehouderij en de wijze waarop wij voor onze dieren en het land zorgen. De agrarische sector en ook de veehouderij is geregeld in het nieuws, veelal met issues over dierwelzijn en milieu. Door onze boerderij zichtbaar te maken kunnen we het gesprek aangaan en waar nodig nuance aanbrengen in onvolledige of incorrecte uitspraken van bijvoorbeeld maatschappelijke of politieke organisaties.

Wat vind je het lastigste aan deze uitdaging?

Jacqueline: Het zelfzuivelen en het in de markt zetten van onze producten geeft soms wel eens druk of leidt tot onzekerheid. Een flexibele houding en vertrouwen in jezelf en ons product zijn dan noodzakelijk. Dat gaat me best goed af, maar die druk voelt toch ook wel eens beklemmend.

Hoe loopt het tot dusver?

Jacqueline: Tot dusver zijn we tevreden met waar we nu staan. Jan Linders heeft zich inmiddels teruggetrokken. De afzet liep binnen onze regio goed, maar is buiten onze regio in het jaar dat Jan Linders ons gegeven heeft niet uitgegroeid tot het zogenaamde ‘onze trots’ streekproduct van Jan Linders.

We wisten dat afspraken met een dermate grote partij ook een groter risico met zich meebracht. Daarom zijn we een half jaar na onze afspraken met deze supermarkt proactief gestart met acquisitie bij kleinere potentiele afnemers in de buurt. Daardoor houden we meer controle op de productie én kunnen we zelf efficiënt onze productiedagen inplannen.

We hebben inmiddels ons assortiment uitgebreid met verse boerenkwark. We blijven werken aan onze promotie en afzet in de eigen regio en merken door de toenemende vraag dat onze producten inmiddels steeds bekender worden. Onze zuiveltoetjes zijn daarom nu ook verkrijgbaar bij winkels in onze regio zoals: Jumbo, Plus, Coop, Beej Benders, Het Streeckhuys in Deurne en bij lokale groenteboer Jos Custers in Oirlo.

Heb je een leuke anekdote of een verhaal wat je hebt meegemaakt?

Jacqueline: Onderdeel van onze productpromotie zijn de proeverijen op de winkelvloer. Die vind ik heel leuk om te doen, je krijgt verassende reacties van mensen. Het is mooi dat mensen die niet van rijstdessert houden erachter komen dat ze het eigenlijk héél lekker vinden. De beeldvorming van stijve rijstepap met vel is bij ons versproduct compleet achterhaald.
Maar ook een mevrouw die bij ons rijstdessert kwam halen voor haar ernstig zieke schoonvader, die in het ziekenhuis in Eindhoven lag, staat mij goed bij. Hij was dol op het rijstdessert en kon daar zodoende, door zijn schoondochter, in het ziekenhuis nog van genieten.

Hoe zie je de toekomst?

Jacqueline: Mijn droom is in vervulling gegaan wanneer onze zuivelproducten onderscheidend blijven en mensen ze blijven kopen als persoonlijke verwennerij. Het is lastig om te zeggen waar we over 5 jaar staan, maar de doelstelling is in ieder geval deze tak verder te professionaliseren en dat we een zuivelbereider in dienst hebben die mij zo nu en dan kan vervangen. Dat zou mijn persoonlijke kers op de taart zijn.