Dinsdag 5 september 2023 in Vitelia Voeders

Herfstalarm: Bescherm je varkens tegen tocht en stress!

De zomer is bijna voorbij en de ‘R’ zit weer in de maand. Dit betekent dat de herfst weer in aantocht is en de kans op tocht bij koudere weersomstandigheden toeneemt. Een optimaal klimaat in de stal speelt een cruciale rol in de varkenshouderij.

Dit stalklimaat is essentieel om ervoor te zorgen dat uw dieren optimaal blijven presteren en om problemen te voorkomen. Ben jij op zoek naar tips om jouw varkensstal zelf voor te bereiden op het aanstaande herfstweer?
Lees dan hieronder onze tips.

Door de grote verschillen in dag-nacht temperatuur of overige ventilatiefouten neemt het risico op tocht toe. Het risico op longinfecties en gemakkelijk afwijkend gedrag neemt toe. Tocht ontstaat door een te groot verschil in temperatuur in combinatie met een te hoge luchtsnelheid. Tocht is een belangrijke stressfactor voor het varken. Een korte tijd aan tocht heeft al invloed op het gedrag van het varken. Met in het ergste geval bijtgedrag tot gevolg.

Allereerst is het belangrijk dat je het stalklimaat en de klimaatinstellingen controleert, zoals de bandbreedte. Controleer ook je hardware zoals voelers, meetwaaiers en ventilatoren. Het is ook belangrijk dat je warmteverliezen opspoort en onderzoekt waar koude lucht binnenkomt. Bekijk de inlaatopening van het ventilatiesysteem en houd hierbij rekening met de ventilatienormen per diercategorie en zet de buiteninlaat op de winterstand in de maanden oktober t/m april. Met ‘winterstand’ bedoelen wij dat de buitenuitlaat voor 1/3 open staat.

Mocht jouw stal beschikken over nevelkoeling, dan is het verstandig om de nozzles een keer te ontkalken.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze buitendienst.
Zij hebben immers de beschikking over de benodigde meetapparatuur om jouw stalklimaat te controleren.

Een aanvullende tip van één van onze klanten:

De accu’s van het alarmpaneel moeten op tijd vervangen worden!

In de polisvoorwaarden van jouw verzekering lees jij hoe vaak deze vervangen dienen te worden. Mocht je dit niet op tijd regelen verzekert de verzekering niet bij verstikkingsschade!