Maandag 2 oktober 2023 in Vitelia Voeders

Verbeterde groei bij rosékalveren met losse grondstoffen in startfase

Uit recent onderzoek komt naar voren dat jonge rosékalveren harder groeien wanneer ze losse grondstoffen krijgen voorgeschoteld.

Onderzoek naar de voeropname van losse grondstoffen in de startfase van rosékalveren

Uit onderzoek naar het voeren van een mix van grondstoffen met het voeren van dezelfde grondstoffen maar dan tot brokje geperst,
In het onderzoek werd gekeken naar grondstoffen die veel in startvoeders gebruikt worden, namelijk: geplette gerst, bietenpulp, maisvlokken en luzernebrokken. Elke grondstof krijgt daarbij zijn eigen specifieke bewerking. Over de hele proefperiode groeiden de 168 kalveren die aan de proef meededen 63 gram per dag meer. Dit resulteerde uiteindelijk in 2,6 kg meer karkasgewicht. De voederconversie was 0,1 lager dan de groep die standaard brok kreeg.

Ze hebben een duidelijke voorkeur voor losse grondstoffen zonder dat ze daarin selecteren.

Jacco Camps, specialist vleesvee vermoedt dat de kalveren direct de smaak proeven van deze grondstoffen: “Ze hebben een duidelijke voorkeur voor losse grondstoffen zonder dat ze daarin selecteren.” Naast de grondstoffen krijgen de kalveren een kernvoer met een eiwitcomponent en mineralen en vitaminen.

Ook in de afmestfase maakt het bedrijf gebruik van het voeren van losse grondstoffen. Hiervoor heeft het bedrijf structuurmixen ontwikkeld waarin grondstoffen zijn verwerkt zoals bietenpulp, maisvlokken, lijnzaadschilfers en geplette gerst. Een aanvullende korrel bevat de overige eiwitcomponenten, fijne grondstoffen en mineralen en vitaminen.
Vitelia heeft deze structuurmixen in het assortiment en kan ook bij u leveren zodat u ook een hoger rendement gaat behalen. Heeft u vragen over deze structuurmixen?

Neem contact op met onze adviseur vleesvee Jacco Camps, mobiel: 06-12416492 | Email: .