Vrijdag 1 maart 2019 in Vitelia Voeders

Jong talent aan de slag bij Vitelia Voeders

Afgelopen periode hebben twee stagiaires voor Vitelia onderzoeken uitgevoerd, Sven Beerens uit Nederweert en Stef Vermeulen uit Riel. 

Verenkleed van opfokleghennen

Sven Beerens heeft onderzoek gedaan naar het verenkleed van opfokleghennen in relatie tot voeding en het verloop van de rui. Allereerst is gekeken hoe het ruiproces verloopt gedurende de opfokperiode. Wat betreft voeding speelt eiwit een belangrijke rol, omdat veren voor een groot gedeelte uit eiwit bestaan. Voeding kan ook een belangrijke rol spelen in het wel of niet eten van donsveren gedurende de opfokperiode. Denk hierbij aan de behoefte van een opfokhen die de hen met behulp van de voeding niet volledig kan invullen . Om het veren eten goed te kunnen beoordelen is observatie gedaan in opfokstallen.

In de volgende Vitelia Vitaal zal Sven eveneens dieper ingaan op het onderzoek naar het verenkleed van opfokleghennen. 

Circulaire landbouw

 

Stef Vermeulen is inmiddels 12 weken bezig met zijn onderzoek.

Hij verricht onderzoek naar de impact van circulaire landbouw in de legpluimveesector. 

Uit het onderzoek is in eerste instantie een ideaalplaatje gevormd van circulaire landbouw. Echter moet in de meest ideale vorm van circulaire landbouw het aandeel dierlijk eiwit dat geconsumeerd wordt flink naar beneden en zullen dieren enkel gevoed worden van reststromen en grasland.

Ondanks dat de huidige legpluimveehouderij ver van dit ideaal plaatje af staat komen er interessante kansen en ontwikkelingen naar voren op het gebied van voer, mest, biodiversiteit en groene energie.

Zo kan gestreefd worden naar het voeren van meer reststromen en een verantwoorde mestafzet waarbij geen nutriënten verloren gaan. Ook kan de legpluimveesector inspelen op groene energie met bijvoorbeeld zonnepanelen en inspelen op biodiversiteit met aanplanting van bomen en groenstroken.

Bent u al benieuwd naar de achterliggende informatie van dit onderzoek? In de volgende Vitelia Vitaal zal Stef hier uitgebreider op ingaan. 

Daarnaast zal Stef op de Vitelia studieavond leghennen meer vertellen over de resultaten van zijn onderzoek