Dinsdag 10 augustus 2021 in Vitelia Voeders

Bijzondere combinatie in België; Kalkoen- en transportbedrijf in één

Voor deze bedrijfsreportage zijn we op bezoek gegaan bij onze zuiderburen en wel bij familie Dewaele. Hun bedrijf staat in het West-Vlaamse Deerlijk, net boven Kortrijk.

Het bedrijf van:

André en Maria Dewaele en hun zonen Bert en Tom (Deerlijk, België) 

In gesprek met:

André en Els Dewaele

Bedrijfsactiviteiten: Kalkoenen en bulktransport

Het bedrijf ligt wat van de weg af, verscholen achter een rij huizen. André en Maria Dewaele wonen op het bedrijf, evenals hun zonen Bert en Tom, beide met hun gezin. Enkel dochter Els woont met haar gezin enkele kilometers van het bedrijf af.

Het bedrijf mag dan verscholen liggen, het mag zeker gezien worden. Als eerste valt de grote hoeveelheid erfverharding op. Dit zodat vrachtwagens ruim baan hebben. Verder staan er vier moderne kalkoenstallen, een grote hangaar waar de vrachtwagens inpassen en een gebouw dat dient als kantoor/kantine en vergaderruimte. Dit geeft aan dat familie Dewaele geen standaard landbouwbedrijf heeft

Twee takken

Het bedrijf is vele jaren terug opgezet door André en Maria Dewaele. Het was een klein gemengd bedrijf met varkens, enkele koeien en wat kalkoenen. André was vanaf het begin al veel op de vrachtwagen te vinden. Maria runde thuis het bedrijf en het gezin. Een goed team dus. Door de jaren heen specialiseerde het bedrijf zich in twee takken: kalkoenen en bulktransport.

Het wagenpark telt inmiddels zeven bulkwagens. Tom en Bert zitten dagelijks op de vrachtwagen, net als hun medewerker Jo. André is elke dag te vinden op het kalkoenenbedrijf, maar rijdt ook nog dagelijks 1-2 ritjes voer weg. Ze rijden voor diverse voerfirma’s in en om België. Als de nood hoog is kan zelfs Els meerijden: “Ik rijd enkel om voer te halen voor mijn kalkoenen”.

Els verzorgt samen met Maria de kalkoenen op het bedrijf. In een vrij nieuwe opfokstal - met warmtewisselaar - komen elke zeven weken jonge hen kuikens. De ene ronde 11.000 stuks, de andere 16.000 stuks. De kuikens komen van de Duitse broederijen Kartzfehn of Bocker. Na ruim vijf weken gaan de dieren over. De ene keer naar stal 1 en 2, de andere keer naar stal 4, alwaar ze tot het einde van de ronde verblijven. Als de dieren ongeveer 16 weken zijn gaan ze naar slachterij Sprehe in Duitsland. Ze zitten dus ongeveer elf weken in de afmeststal. De nogal hoge afmeststallen zijn allemaal voorzien van nevelkoeling.

Het laden van de mest in de vrachtwagens doen ze altijd binnen. De silo’s voor de afmeststallen staan gezamenlijk op een centraal punt. Het zijn er nogal veel zodat ze flexibel zijn in het afhalen van voer. André: “Wij zijn de sluitpost van de planning voor het afhalen van kalkoenvoeders van Vitelia uit Nederland”. Vitelia heeft al jaren goede ervaringen met het bijmengen van hele tarwe. Momenteel zijn we aan het investeren zodat we ook gemalen tarwe en hele maispitten kunnen voeren. Met hele tarwe zitten we met de voorgeschreven 30% wel aan het maximum wat we kunnen bijvoeren. Door een gedeelte van de tarwe te malen en ook hele maispitten in te zetten kan de kern kleiner worden, wat gunstig is voor de voerkosten. De eerste ervaringen hiermee zijn goed te noemen.

Jarenlange samenwerking

De samenwerking met Vitelia gaat al jaren terug. Vitelia produceert kalkoenvoer voor familie Dewaele, welke zij zelf afhalen bij de productielocaties van Vitelia. Tevens verzorgt familie Dewaele het kalkoenvoertransport voor diverse kalkoenhouders in België. André is hierbij het aanspreekpunt voor de Belgische kalkoenhouders. Er is regelmatig contact over de planning van voeders, waarbij vaak ook andere sectorzaken besproken worden. Kort op de bal spelen is hierbij een voordeel voor alle partijen.

Frank Rooijakkers, verkoopadviseur besluit: “De familie Dewaele is dus veehouder en transportbedrijf in één. In het klantenbestand van Vitelia Voeders nogal een bijzonderheid, waar we graag nog lang mee samenwerken.”