Vrijdag 24 februari 2023 in Vitelia Voeders

Langere productieperiode door optimale Vitamine D3 toevoeging

Duurzaamheid is een belangrijk aspect voor de pluimveehouderij vandaag de dag en voor de toekomst. Genetische evolutie, verbeterd management en voer hebben er al voor gezorgd dat leghennen langer aangehouden kunnen worden, leeftijden van 100 weken zonder rui zijn al geen grote uitzonderingen meer. Echter bij het langer aanhouden van hennen worden we geconfronteerd met extra uitdagingen met betrekking tot afname van de bot en schaal kwaliteit.

Bij de productie van een eischaal voor een ei van 60 gram is netto 2 gram Calcium nodig. Deze hoeveelheid Ca is gelijk aan ongeveer 10% van het totale lichaam Ca. Dit wil zeggen dat bij een productie 480 eieren een hen 48 keer zijn lichaamsaandeel aan calcium omzet in eierschalen. Verder heeft een hen nog Ca nodig voor groei, onderhoud en productie van de eierinhoud. Dit laat zien dat een hen beschikt over een buitengewoon goed calcium metabolisme.

Calcium opname is een ingewikkeld systeem waarbij we via het voer effect hebben via de verschaffing van Calcium, fosfor, vitamine D3 en vertering bevorderende enzymen. Commercieel zijn er 3 vormen van D3 op de markt verkrijgbaar, traditionele D3, HyD (25-OH D3) en Dapropan (1,25(OH)2D3-gly), elk met hun eigen voordelen. Traditionele D3 is het goedkoopste product, HyD is een wateroplosbare vorm van D3 die daarom beter opneembaar is en al in de vorm is zoals die in het bloed van de hen circuleert, Dapropan is de geactiveerde vorm van vitamine D en zal dus direct zijn effect hebben op het Ca metabolisme.

Een nadeel van het langer aanhouden van leghennen is de negatieve impact van leeftijd op de calcium opname. Een van de redenen dat de opname van Calcium afneemt is omdat de omzetting van 25-OH-D3 naar de actieve vorm van vitamine D afneemt.

Vitamine D verschaffing kunnen we optimaliseren, door standaard een goede voorziening te verschaffen via het voer en later via de toevoeging van Dapropan. Wij bij Vitelia hebben gekozen om 50% van de vitamine D3 toevoeging in onze leg voeders te halen uit traditionele vitamine D3 en 50% uit HyD. Extra toevoegingen van zowel traditionele D3 als HyD zijn beperkt door het wettelijk maximum.

Vanwege de mindere omzetting van 25-OH D3 bij oudere hennen in de actieve vorm en beperkingen via wetgeving adviseren wij vanaf latere leeftijd het stootsgewijs gebruik van het toevoegingsmiddel Dapropan. Verder blijft het altijd belangrijk om de juiste Ca en P verschaffing via het voer te hebben, voor een schema wat perfect aansluit bij uw wensen en hennen kunt u contact opnemen met uw commercieel contactpersoon.