Woensdag 15 augustus 2018 in Vitelia Voeders

Milieubewust en energiezuining!

Het jaar 2040 is nog ver weg! In de tussentijd zit Vitelia op gebied van energie natuurlijk niet stil. Vitelia is milieubewust en energiezuinig. Wij streven naar een efficiënte productie en afzet van diervoeders met minimale emissies.

Vitelia Voeders doet daarom mee aan de Meerjarenafspraak energie efficiency (MJAE). Daarvoor hebben we met de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) een convenant getekend. Inmiddels is een tweede termijn van vier jaar MJAE ingezet. In de eerste vier jaar is, zowel in collectief verband (Nevedi) als bij Vitelia Voeders, het doel om 2% energie te besparen per jaar ruimschoots behaald! Door het invoeren van energie besparingsmaatregelen werken wij actief aan het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen.

Hierbij enkele voorbeelden van reeds genomen energiebesparingsmaatregelen:

  • In december 2016 is de op- en overslaglocatie in Wanssum in gebruik genomen. Het grootste deel van de benodigde grondstoffen wordt nu over water aangevoerd. In plaats van 120 vrachtauto’s met elk 25 ton grondstof, wordt nu ineens 3.000 ton grondstof aangevoerd. Dit levert een forse besparing op van transportkilometers in de gehele keten en daardoor een vermindering van de CO²-uitstoot.
  • Op beide productielocaties is continue aandacht voor het zo efficiënt mogelijk inrichten van het productieproces. Indien motoren aan vervanging toe zijn, worden energiezuinige motoren met frequentieregelaar ingezet.
  • Naast het invoeren van technische besparingsopties wordt ook getracht om energie te besparen door goed beheer, onderhoud en bediening van de installaties. Zo worden installaties en persluchtsystemen goed onderhouden en lekkages vroegtijdig gesignaleerd.

Dit jaar worden maatregelen genomen om te voorkomen dat machines en installaties onnodig in gebruik zijn. Al met al is er bij Vitelia continu aandacht voor energie en energiebesparingen. Het is niet meer weg te denken in onze dagelijkse bedrijfsvoering en als zodanig geïmplementeerd in het kwaliteitsmanagementsysteem.