Maandag 15 augustus 2022 in Vitelia Voeders

Minder mest, hoge gehaltes en minder voer!

In het Limburgse Vredepeel ligt het melkveebedrijf van familie Van den Heuvel. Het bedrijf wordt gerund door Martien (43) en Anke (41), samen met hun dochters Noor (10), Sofie (8) en Rimke (6) wonen zij bij het bedrijf aan de rand van Limburg en Brabant.

Bedrijfsreportage:

Melkveebedrijf van den Heuvel

In gesprek met:

Martien van den Heuvel

Woonplaats: Verdepeel (Limburg)
Bedrijfsomvang:

135 melkkoeien, 80 stuks jongvee, 45 ha grond


"Voor ons leveren Jersey koeien veel voordelen op"

Al sinds 1968 wordt door de familie van den Heuvel op dit bedrijf geboerd. Vader Jasper, inmiddels 80 jaar, komt nog elke dag de koeien en het jongvee voeren. Hij heeft dit bedrijf destijds gekocht als een gemengd bedrijf met koeien en varkens. In de jaren zeventig is er een ligboxenstal gebouwd en het bedrijf had toen 60 melkkoeien en 750 vleesvarkens. Vanaf 2005 is ervoor gekozen om te specialiseren in de melkveehouderijtak en zijn de varkens afgestoten.

In 2007 heeft Martien het bedrijf van zijn ouders mogen overnemen, en heeft na zijn overname twee melkrobots geplaatst. Echter in 2015 heeft Martien ervoor gekozen om weer met een melkstal gaan te melken. Het bedrijf heeft nu 135 melkkoeien en 80 stuks jongvee met een jaarlijkse productie van 8.633 kg melk met 5,07% vet en 3,8% eiwit. Deze hoge gehaltes zijn het resultaat van het inkruisen met Jerseys.

Keuze voor Jerseys

Martien vertelt: “In 2013 ben ik in de kringloopwijzer gaan rekenen met Jerseys, en kwam ik erachter dat dit voor mijn bedrijf nogal wat mestafvoer zou schelen. Daarbij is de voerefficiëntie beter waardoor ik minder voer nodig heb voor mijn koeien. Op dit moment bewerk ik 45 hectare grond waarmee ik in goede (ruwvoer)jaren net voldoende heb, maar meestal kom ik net iets te kort. Daarom koop ik vrijwel ieder jaar wat graskuil aan.

Jersey koeien zijn een stuk kleiner en daardoor hoef ik mijn stal niet aan te passen

Een andere reden om naar Jerseys over te schakelen was mijn stal. Deze is groot genoeg voor een 150 stuks melkkoeien, maar vanwege de grote Holstein koeien klopte de maatvoering eigenlijk niet en hierdoor behaalde ik geen optimaal rendement met de stal. Jersey koeien zijn een stuk kleiner dan Holstein koeien en daardoor hoef ik mijn stal niet aan te passen. Op dit moment lopen er nog 30 Holstein koeien en 13 zuivere Jerseys. De rest zijn allemaal kruisingen.”

Als we Martien vragen naar zijn ervaringen tot op heden met de Jersey koeien, dan laat zijn antwoord niet lang wachten: “Jerseys zijn zeer nieuwsgierig, hebben betere klauwen en laten goed de tocht zien. Maar rondom het afkalven krijgen de Jerseys sneller melkziekte dan de Holsteiners. De Jerseys krijgen wat minder krachtvoer dan de Holsteiners. Jerseys vreten ook minder kilogrammen droge stof ruwvoer, dus vandaar dat ze 1-2 kg minder krachtvoer krijgen om de verhouding met de Holsteiners gelijk te houden”, verklapt Martien.

Als ik dit doorreken dan levert me dit al gauw €10,- per dag op!

Nieuw bij Vitelia

Vorig jaar is Martien klant geworden bij Vitelia Voeders. Hij was bij zijn vorige voerleverancier niet geheel tevreden over het krachtvoerverbruik. Op dit moment ligt het verbruik rond de 25 kg krachtvoer en krachtvoerachtige per liter melk. Als we naar de productie kijken dan is deze licht gestegen, en dan met name de kg vet- en eiwitproductie. Kortom met minder krachtvoer méér opbrengsten!

Martien vervolgt: “Deze winter heb ik op advies van mijn adviseur Luc Alberti pensbestendig vet toegevoegd aan de productiebrok. Het resultaat was best verassend! Ik voer hiermee gemiddeld 60 gram bestendig vet (advies is 200-250 gram) en zag al een vetstijging in de melk van 0,2 %! Als ik dit doorreken dan levert me dit ongeveer €10,- per dag op. En dat is een mooi begin.”