Dinsdag 19 mei 2020 in Vitelia Voeders

Nieuwe proefstal voor opfokkippen biedt mooie kansen

Vitelia heeft een nieuwe proefstal speciaal voor opfokkippen. Voor een goede legkip is het cruciaal dat de opfokperiode goed verloopt. Vitelia investeert daarom in de verdere ontwikkeling van passend voer in deze belangrijke periode.

Onze proefstal beschikt over ruim 20 hokken waarin elk 60 dieren opgefokt kunnen worden. Door dit aantal kunnen we een controle groep hanteren en aanvullend met diverse groepen testen uitvoeren.

De eerste ronde in deze stal gaan we in op de dip rondom enten. Een aantal vaccins worden op de broederij al verzorgd, een ander deel wordt door de opfokker gedaan. Sommige pluimveehouders kiezen alleen voor de verplichte vaccinaties, anderen houden het wat breder aan. We zien vooral bij Freiland en biologische hennen een toename in entingen, maar ook de ‘gewone’ scharrelkip krijgt inmiddels een behoorlijk aantal entingen op jonge leeftijd.

Een feit is dat kippen hier behoorlijk last van kunnen hebben. Bij een uitgebreid entschema kunnen de dieren een behoorlijke groeidip krijgen. Met als resultaat: te lichte hennen bij de opstart, die pas later beginnen met eieren leggen. Het gevolg is dat er meer gevoerd moet worden om de hennen uiteindelijk weer op gewicht te krijgen. Twee factoren die niet echt meewerken voor de eindbalans.

Waar de groeidip precies door komt, is vooralsnog niet exact bekend. Maar we weten wel dat als dieren zich niet lekker voelen, ze minder gaan eten en dus ook energie te kort komen om het gewenste gewicht te behalen.

Om dit beter te duiden gaat Vitelia in de nieuwe proefstal diverse voeders testen om te kijken welk voer het beste aansluit rondom de vaccinaties. Uiteindelijk willen we allemaal de beste hennen bij in de stallen krijgen.

We houden u doorgaand op de hoogte van de resultaten uit deze proef!