Woensdag 1 juni 2022 in Vitelia Voeders

Nieuwe rekenmethode leidt tot verhoging van celgetal

Per 1 januari 2022 rekent Qlip met een aangepaste berekening van het celgetal. Dit resulteert in een verhoging van het celgetal bij individuele koeien. De verhoging van het celgetal is ongeveer 12%. Dit komt voor de gemiddelde koe op een gemiddeld bedrijf neer op 21.000 cellen.

Door deze nieuwe rekenmethode zal het aantal koeien met een hoog celgetal stijgen met 1,9%. Verhoging van het celgetal zorgt voor een lager lactosegehalte in de melk. Een verhoging van 100.000 cellen in de melk is ongeveer gelijk aan een productieverlaging van 1 liter melk per dag. Kortom genoeg reden om een manier te bedenken om het celgetal op uw melkveebedrijf te verminderen.

Wij hebben met onze partners een mengsel ontwikkeld dat bijdraagt aan de verlaging van uw celgetal. 
Dit mengsel bestaat uit een aantal componenten met als doel celgetal verlaging.
Onder andere gistcelwanden en producten om de endotoxines te verminderen.

Endotoxines zijn giftige stoffen van bacteriële oorsprong. De meest bekende endotoxines zijn bestanddelen van de celwand van E.Coli en Salmonella. Wanneer endotoxines de pens- of darmwand passeren, kunnen ze een immuunreactie opwekken wat de productieresultaten negatief beïnvloedt. Een ontstekingsreactie is erg kostbaar aangezien het de energie en nutriënten consumeert, welke nodig zijn voor de melkproductie. Daarnaast zijn Aromabiotic Cattle en Diamond V aan het mengsel toegevoegd.

Het mengsel wordt momenteel getest door middel van een praktijkproef. Voor de proef zijn twaalf melkveebedrijven verspreid door Nederland geselecteerd. Deze bedrijven hebben het afgelopen jaar een structurele verhoging van het celgetal laten zien.
De twaalf melkveehouders hebben gedurende twee maanden het mengsel gevoerd.
In februari zijn we gestart met de proef. De dosering van het mengsel is 100 gram per koe per dag. Het mengsel kan bij voorkeur met de rest van het rantsoen meegemengd worden. Ook kan het mengsel los verstrekt worden aan het voerhek of kunnen de werkzame componenten bij een bestaande mix bijgemengd worden. Na de proef zal er twee maanden bijgehouden worden of het celgetal weer gaat stijgen vanaf het moment dat het mengsel niet meer gevoerd wordt.