Dinsdag 20 april 2021 in Vitelia Voeders

Ohjee weer wat nieuws

Ineens is het ‘the talk of the town’, eieren zonder kuikendoding. Iedere pluimveehouder met een KAT-certificaat die zijn volgende koppel kippen plant, is er inmiddels mee geconfronteerd om na te denken wat er met de broederhaantjes gaat gebeuren. Toch is het niet zo nieuw als we het nu doen vermoeden. In Duitsland staat dit onderwerp al vele jaren op de politieke agenda. Ook in Nederland kent dit onderwerp een lange geschiedenis.

Al in 2008 gaf toenmalig minister van landbouw Gerda Verburg, Wageningen Universiteit de opdracht om alternatieven voor het kuikendoden te onderzoeken. In 2014 is een intentieverklaring getekend tussen overheid en bedrijfsleven om een techniek te ontwikkelen waardoor het doden van haankuikens overbodig zou worden. Jarenlang werd het onmogelijk gehouden om het geslacht van het kuiken in het broedprocess te bepalen.

De Duitse regering geeft al vele jaren aan dat wanneer er een techniek beschikbaar zou komen waarmee het geslacht in het ei bepaald zou kunnen worden, dit omgezet zou worden naar wetgeving. Als in 2017 de Duitse retailgigant Rewe een samenwerking aangaat met het Nederlandse Hatchtech en de universiteit van Leipzig (Seleggt), gaan de ontwikkelingen snel. In oktober 2018 worden in de Duitse retail de eerste eieren zonder kuikendoding met deze nieuwe techniek geïntroduceerd. Ook andere technieken blijken zich in sneltreinvaart te ontwikkelen zoals In Ovo, Plantegg, en AAT. Daarmee lost de Duitse regering haar belofte in en verbied per 2022 het doden van haankuikens.

Vraag vanuit de eierhandel

KAT komt met een aanscherping van hun regelement. Voor alle kuikens die vanaf 1 januari 2022 geboren worden, geldt dat het broederhaantje niet afgedood mag worden. Dit geldt dus voor alle bedrijven die nu een KAT-registratie hebben, ook al gaan de eieren niet persé naar Duitsland. Koppels die voor die datum geboren zijn hoeven nog niet aan die regels te voldoen en mogen gewoon als KAT waardig ei verkocht worden. Toch zie je dat vooral de Duitse retail harder loopt dan deze regelgeving, met als insteek om ervoor te zorgen dat de meeste eieren die vanaf 1 januari 2022 in het Duitse schap liggen al voldoen aan deze nieuwe norm.

Pluimveehouders kunnen kiezen uit twee opties. Of geslacht laten bepalen in het ei door één van de ontwikkelde technieken, of door het afmesten van haankuikens. Doordat de technieken nog niet de capaciteit kunnen draaien die nodig is, wordt op dit moment het grootste deel van de haankuikens na uitkomst afgemest. Op dit moment neemt de eierhandel hierin de regie en betaalt de meerkosten voor beide methodes rechtstreeks aan de broederij.

Kansen en risico's

Voor de meeste legpluimveehouders verandert daarmee weinig en zullen ze er ook niet meer aan gaan verdienen. Echter krijgen wij steeds vaker de vraag van pluimveehouders om zelf de haantjes te kopen en af te laten mesten. Daarmee wordt de aanschaf van de kippen dus fors duurder. Er moeten immers zowel hennen als hanen aangekocht worden. Verschillende broederijen bieden de mogelijkheid om dit voor de pluimveehouder te doen. Als pluimveehouder betaal je dus een hen plus de kosten voor het afmesten van de haan. Bij de onderhandelingen met de eierhandel zal dus een toeslag per ei worden afgesproken om de meerkosten vergoed te krijgen.
De echte meerwaarde hierbij zal zitten in het verhaal en het goed vermarkten van het vlees. Inmiddels zijn er verschillende concept eieren te koop die zelf hun haantjesvlees laten verwerken tot product (denk hierbij aan snacks of soep). Hierbij kan zelfs het vlees van de uitgelegde hennen worden meegenomen. Echte vierkantsverwaarding dus.
 
Wilt u hier meer over weten en zelf aan het roer zitten. Maak dan snel een afspraak met uw Vitelia verkoopadviseur en kijk samen naar een passend concept voor uw bedrijf.


Saldoberekening leghaantjes afmesten; top of flop?

Er is in de (vleeskuiken)markt een sterk groeiende vraag naar het afmesten van leghaantjes.

Dit kan een interessant alternatief zijn in de huidige onder druk staande vleeskuikenmarkt. Om alle voors en tegens goed tegen elkaar af te wegen heeft Vitelia een onafhankelijke saldoberekening opgesteld. Door een veel langere rondeduur, lagere bezetting, en veel mobielere dieren zijn een aantal kostenposten toch écht anders dan bij vleeskuikens. Daar staat tegenover dat de financiële risico’s ook heel anders zijn dan bij het houden van vleeskuikens.
Heeft u zitstokken in uw stal nodig, daglicht, hoe lang duurt zo’n ronde, passen de dieren wel bij mij en bij mijn type stal én houd ik er wel iets aan over?

Kortom; Veel vragen en geruchten in de markt!

Vitelia geeft u graag in een open gesprek inzicht in deze nieuwe markt. Mocht u onafhankelijk hierover willen sparren en kijken of dit concept past bij uw bedrijf? Wij staan voor u klaar!