Dinsdag 27 juli 2021 in Vitelia Voeders

Onderzoek onder rosékalveren

Om een kalf goed te laten ontwikkelen is voldoende jeugdgroei nodig, hierbij spelen ruw- en krachtvoeders een grote rol. Er bestaat een grote verscheidenheid aan producten en inzichten op het gebied van kalvervoeding.

Voer ik structuurmix of brok?

Op veel melkvee- en vleesveebedrijven wordt het krachtvoer gevoerd in de vorm van een brok. Bij Vitelia kunt u ook kiezen voor structuurmix. Maar wat is nu het verschil tussen het voeren van een brok of structuurmix? Dit zocht afstudeerder Stefan van Someren uit met behulp van een voerproef bij rosékalveren.

In de eerste levensfase van het kalf zal de voeding met name uit melk bestaan. Om de ontwikkeling van onder andere de pens te stimuleren wordt er in de eerste twee à drie maanden ook gestart met het bijvoeren van vast voer en water. Deze penspapillen gaan zich ontwikkelen, deze nemen vluchtige vetzuren en andere nutriënten op en zorgen zo voor de eiwit- en energievoorziening van het kalf na het spenen.

De proef

Uit de literatuur blijkt dat het voeren van een structuurmix kan resulteren in een hogere groei en voeropname ten opzichte van een brok. Om uit te zoeken of we met onze producten in de praktijk ook dezelfde effecten zien is er een proef uitgevoerd op een bedrijf met rosékalveren. Aan de proef deden in totaal 168 kalveren mee. In de proef zijn twee verschillende verschijningsvormen van het krachtvoer naast elkaar getest, brok en structuurmix (met gelijke samenstelling) met hetzelfde basisrantsoen. De kalveren zijn op vier verschillende momenten gewogen.

Opname en groei

De hoogste voeropname en groei werden bereikt met kalveren waarvan het krachtvoer verstrekt werd in de vorm van een structuurmix. De kalveren groeiden gemiddeld 63 gram per dag harder met structuurmix ten opzichte van de brok over de hele proefperiode. Dit resulteerde uiteindelijk in een gemiddeld verschil in groei van 2,6 kg per kalf, een significant verschil!
De hoogste meergroei werd behaald tussen het tweede en derde weegmoment. De voederconversie was over de gehele proef voor de groep op structuurmix 0,1 lager, dan de groep die brok kreeg. Dus per kg. groei had de structuurmix groep minder voer nodig.

Investering in de toekomst

Voeropname en groei zijn belangrijke parameters voor de prestatie van kalveren. Onvoldoende groei na het spenen kan ten koste gaan van de ontwikkeling van de kalveren en is niet meer in te halen op latere leeftijd. Het is dus voor de melk- en vleesveehouders als ook voor het kalf van groot belang dat deze optimaal worden benut. Een hogere groei resulteert direct in meer opbrengst voor vleeskalveren. De resultaten voor fokkalveren worden op de lange termijn zichtbaar.

Kalverstructuurmix

De Kalverstructuurmix is een mooi voorbeeld waarbij iedere grondstof zijn eigen specifieke bewerking krijgt. Door het krachtvoeder in de vorm van een structuurmix aan te bieden wordt de pensontwikkeling extra gestimuleerd en kunnen de voedingsstoffen efficiënt worden benut. De mix is afgestemd op de behoefte en de ontwikkeling van het kalf in de melkperiode tijdens de overgang naar spenen. De mix is extra smakelijk doordat er onder andere bietenpulp in zit. Daarnaast bevat de kernbrok alle essentiële vitaminen en mineralen. Het advies is om naast deze mix kort gehakseld stro of hooi aan te bieden.