Zaterdag 27 mei 2017 in Vitelia Voeders

Regeling fosfaatreductie varkenshouderij 2017

Sinds enkele dagen (woensdag jl.) is de 'Regeling fosfaatreductie varkenshouderij 2017' gepubliceerd en heeft u er inhoudelijk kennis van kunnen nemen. Maandag 29 mei a.s. gaat de regeling open en is aanmelding mogelijk.

De subsidieregeling is bedoeld voor varkenshouders die in 2017 vrijwillig mengvoeders inkopen met een lager fosforgehalte dan in 2016. Varkenshouders ontvangen een tegemoetkoming voor de inkoop van doorgaans duurdere fosforarme mengvoeders.

Tegemoetkoming
Als varkenshouder ontvangt u een tegemoetkoming van € 3,50 of € 4,50 per kg fosfaatreductie voor vrijwillige inkoop van fosfaatarmere voeders. Hierbij dient u aan te tonen dat uw fosfaataanvoer per gemiddeld aanwezig vleesvarken/zeug in 2017 lager is dan in 2016. Voor het aantonen gelden onder andere de veesaldokaarten en voerjaaroverzichten over heel 2016 en 2017.
 
Meedoen: Ja of Nee?
Het besluit of en voor hoeveel kg fosfaatreductie u zich het beste aan kunt melden is sterk afhankelijk van uw bedrijfsspecifieke (bedrijfsgebonden) situatie. Niet alleen de aanvoer van fosfor middels voer over 2017 is van invloed op de potentiele fosfaatreductie, maar ook andere factoren kunnen een positieve of negatieve invloed hebben op het aantal aan te melden kg fosfaatreductie.
Voor vleesvarkensbedrijven is het verlagen van het fosforgehalte in voer mogelijk en kan deze regeling interessant zijn. Bij zeugen blijkt dat het verlagen van het fosforgehalte zowel technisch als ook financieel minder gunstig is.
Let op: een te hoge hoeveelheid fosfaatreductie aanmelden heeft een financieel risico. Als u minder dan 80% van de aangemelde kg daadwerkelijk verlaagt, is de uitbetaling maar 50% van het oorspronkelijke tarief. Hierdoor kan het financieel wel eens negatief zijn om deel te nemen.
 
Tijdigheid
Onderhavige ondersteuningsregeling is gelimiteerd tot 4 miljoen euro en het is vooralsnog onduidelijk wat de belangstelling voor de regeling is. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld.
We willen u er derhalve op attenderen tijdig na de opening van de regeling in te schrijven. De regeling opent om middernacht (0:00 uur) op maandag 29 mei a.s..

Aanmelden
Varkenshouders die willen deelnemen aan de regeling kunnen zich van 29 mei t/m 26 juni aanmelden via de website van het fosfaatreductieloket van Flynth.