Dinsdag 12 maart 2019 in Vitelia Voeders

Rundveerelatiedag 2019 in Kessel

21 februari jl. stond in het teken van de Vitelia Rundveerelatiedag. Met veel zorg heeft het Vitelia rundveeteam het programma samengesteld op een unieke en vooral inspirerende locatie, Kasteel De Keverberg in Kessel.

Met een opkomst van ruim 70 deelnemers kunnen we concluderen dat het thema van de dag, ‘65% eiwit van eigen land’, erg leeft binnen de melkveehouderij. Na ontvangst met lunch in de ‘Zusterskap’ van Kasteel De Keverberg werd een start gemaakt met het inhoudelijke programma.

De eerste spreker, Jaap Gielen van Countus, nam ons mee in de bredere context van het thema grondgebondenheid en de economische consequenties. Jaap benoemde niet alleen de beperkingen maar juist ook de mogelijkheden.

Vervolgens was het de beurt aan Mark de Beer van Groeikracht, een adviesorganisatie voor ruwvoerteelt. Mark heeft de groep op een luchtige en interactieve wijze meegenomen in de vraagstelling ‘Meer eiwit van eigen land, maar hoe dan?’. Al snel werd duidelijk dat we de juiste ruwvoerspecialist voor dit onderwerp hadden uitgenodigd. Het verbeterpotentieel zit vooral in het graslandmanagement en daarbij is de kwaliteit van het grasland cruciaal, volgens expert Mark de Beer. Daarnaast zijn invloed van daglicht en de T-SOM belangrijke factoren om rekening mee te houden. Onderstaande stelregels willen we u niet onthouden.

Vanaf 1 februari (> 10 uur licht):
- T-SOM 180--> d’r an!
- T-SOM 250 --> maak an!
- T-SOM > 350 --> jammer dan!

Na een korte pauze was het podium voor de Limburgse weerman Thijs Zeelen. Dankzij zijn studie in Wageningen en agrarische komaf heeft hij veel affiniteit met het onderwerp. Zijn boeiende presentatie over de veranderingen in het weer over de afgelopen decennia maakte aan de bezoekers duidelijk wat dit gaat betekenen in de toekomst. In het kort: de gemiddelde temperatuur zal verder toenemen en de winters zullen natter worden.

De oplettende L1 luisteraar zal in het radioweerpraatje van Thijs op 21 februari hebben opgemerkt dat hij nog een kwinkslag maakte naar de T-SOM uit onze Rundveerelatiedag.

Wij kijken terug op een mooie bijeenkomst en hebben nu al zin om met u van gedachten te wisselen tijdens de volgende Rundveerelatiedag!