Dinsdag 1 mei 2018 in Vitelia Voeders

Slecht drinkwater maakt meer kapot dan je lief is

Goed drinkwater is een essentieel onderdeel bij de voeding van varkens. Varkens krijgen namelijk twee keer zoveel water binnen als voer. Het is dus noodzakelijk dat drinkwater zo optimaal mogelijk is. Wanneer dit niet het geval is dan kunnen de resultaten hieronder lijden. Afgelopen periode heeft Tom Jilesen, derdejaars student Dier en Veehouderij HAS Hogeschool Den Bosch, in opdracht van Vitelia Voeders zich verdiept in de kwaliteit van het drinkwater op diverse bedrijven.

STAGEOPDRACHT VOOR: 

VITELIA VOEDERS
DOOR:  TOM JILESEN UIT LEUNEN
STUDIE:  DIER- EN VEEHOUDERIJ
SCHOOL:  HAS HOGESCHOOL DEN BOSCH

Varkenshouders willen optimale resultaten draaien. Daarvoor moeten alle factoren in een bedrijf goed zijn. Een belangrijk aandachtspunt is drinkwater. Vaak wordt naar voer gewezen wanneer de resultaten niet optimaal zijn, terwijl niet of nauwelijks naar het drinkwater wordt gekeken. Het doel van het onderzoek was om ondernemers meer bewust te maken van de rol van waterkwaliteit.

Resultaten deelnemende bedrijven

Ondernemers vinden waterkwaliteit bij varkens belangrijk en beoordelen de noodzaak van een goede waterkwaliteit met een 8,5. Wanneer we doorvragen naar wat de ondernemers van de waterleiding op het eigen varkensbedrijf vinden, dan komt het gemiddelde cijfer veel lager te liggen met een 6,3. We kunnen concluderen dat ondernemers waterkwaliteit in het algemeen heel belangrijk vinden, maar dat dit in de bedrijfssituatie niet altijd is terug te zien.
Er zijn 19 varkensbedrijven voor het onderzoek benaderd, waaronder veertien biggenbedrijven en vijf vleesvarkensbedrijven. Op deze bedrijven is het drinkwater onderzocht en gereinigd. Het aantal bacteriën, schimmels en gisten in het water zijn gemeten.

De bron is de watertank

Uit het onderzoek kwam naar voren dat bij veel bedrijven te veel bacteriën aanwezig zijn in het drinkwatersysteem. Schimmels en gisten waren bij de onderzochte bedrijven niet direct een aandachtspunt. De grootste bron van vervuiling van het drinkwater, volgens het onderzoek, is de watertank.

De conclusie van het stageonderzoek

Begin vooraan in het watercircuit met het bekijken van de kwaliteit van schoon drinkwater. Het is zinloos om het waterleidingsysteem te reinigen als het inkomende water niet schoon is. Tevens bleek uit het onderzoek dat oudere
waterleidingsystemen meer problemen veroorzaken aangaande de kwaliteit van het drinkwater.

Wilt u op uw bedrijf ook graag een watercheck of wilt u meer weten van dit onderzoek? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze verkoopadviseurs.