Maandag 7 februari 2022 in Vitelia Voeders

Taxus en eitjes

We zijn vandaag in het Brabantse Maashees op bezoek bij het familiebedrijf van de familie Janssen. Het bedrijf mag best een bijzondere agrarische onderneming genoemd worden. Want het is niet iedere dag dat we een combinatie van kippen met bomen tegenkomen?

Het bedrijf van: Familie Janssen Maashees (Noord-Brabant)
In gesprek met: Rens Janssen(27)
Bedrijfsomvang: 130.000 legkippen, 9 ha vollegrondsteelt Taxus en 16 ha akkerbouw

Er hangt een goede sfeer op het bedrijf omdat ze bij ‘de Janssens’ sinds kort een heugelijk feit kunnen vermelden. Onlangs hebben ze namelijk hun splinternieuwe scharrelstal in gebruik genomen. Hiermee hebben ze het bedrijf aanzienlijk uitgebreid en zijn ze klaar voor de toekomst. Direct na de HAS in Den Bosch in 2016 is Rens (27) in het bedrijf gestapt dat Paul (60) en Gerjon (58) al meer dan 30 jaar samen runnen. De nieuwe stal was en is het project van Rens. Alle voorbereidingen waren voor zijn rekening als ook het runnen van deze nieuwe pluimveestal.

De pluimveetak van het familiebedrijf telt nu twee stallen, te weten 1 koloniestal voor 90.000 dieren en de nieuwe scharrelstal voor 40.000 legkippen. Zoals gezegd hebben ze naast de pluimveetak ook nog een boomkwekerij gespecialiseerd in Taxus Baccata.

Nieuwe scharrelstal

De scharrelstal is een 2-etagestal van 26 meter breed. Op elke etage staan vier rijen Bolegg-Terrace. Bij twee gangpaden is een extra leeflaag boven tussen de rijen geplaatst. Dit bleek interessanter dan vijf rijen plaatsen. Daarnaast zorgt deze keuze volgens de familie voor meer arbeidsgemak tijdens de controles.
De eieren gaan vanuit de eierband met een Pegasus naar de Lubing-spijlenband. Deze Pegasus is een nieuwe manier van ei-transport van Vencomatic. Voordelen zijn de flexibele en veilige manier van ei-transport. Het klimaat wordt per etage geregeld door een Orion computer van Hotraco. Op de onderetage zitten zowel inlaatventielen in de zijgevel als plafondventielen die vanuit een koker de verse lucht verder de stal inbrengen.

Onlangs zijn hier LSL kippen in gekomen van broederij Ter Heerdt. “En de eerste opstart is ontzettend goed verlopen,” zegt Rens. “De dagelijkse verzorging van de dieren is in mijn handen en mijn ouders, Paul en Gerjon, verzorgen het verzamelen van de eieren.” De eieren worden twee maal per week opgehaald door Interovo. Zij verzorgen de verdere eierafzet tot aan de consument.

Huisverkoop met eierautomaat zorgt voor binding met de agrarische sector.

Rens vervolgt: “We hebben inmiddels ook al enige tijd een eierautomaat voor de huisverkoop. Deze wordt door veel mensen uit het dorp en fietsers uit de regio wekelijks bezocht. Dit is ook nog eens goed voor de binding met de agrarische sector.” Na de oplevering van de nieuwe stal heeft de familie voor de omwonenden een open dag gehouden en werden de bezoekers goed geïnformeerd over hun bedrijf.
De nieuwe stal is voorzien van zonnepanelen en dit maakt het bedrijf grotendeels zelfvoorzienend. Vooral in de zomer als er veel ventilatoren draaien wordt hiervoor veel van de eigen stroom gebruikt. Ook wordt alle mest gedroogd middels een platendroger met eigen stalwarmte waardoor het bedrijf een lage CO2-footprint heeft.

Taxustopper de webshop voor taxusplanten

De taxuskwekerij van de familie Janssen omvat 9 hectare vollegronds taxusteelt. De percelen liggen gedeeltelijk aan huis en in de nabije omgeving. Naast taxussen voor een haag maken ze ook vormbomen en bollen.
De afzet verloopt op diverse manieren. Een groot gedeelte vindt zijn weg via de handel, meestal via vaste afnemers. Enkele jaren geleden heeft Rens samen met zijn vriendin Jorieke een webshop laten ontwikkelen. En sinds enkele jaren verkopen ze via deze internetwinkel ook taxus planten aan o.a. particulieren. De webshop is te vinden via
www.taxustopper.nl. Steeds meer mensen weten de webshop te vinden, waarbij Rens en Jorieke soms ook de leveringen zelf verzorgen.

Rens: “Dit doen we eigenlijk alleen als we het kunnen combineren met een strandwandeling een bezoek aan de Ardennen of als we weten dat de koper een BN’er is. Dit maakt het transport interessanter. En zo komen we ook nog eens op verschillende leuke plekken in de hele Benelux.”

Belangrijke rol Vitelia Voeders

Frank Rooijakkers is pluimveeadviseur bij Vitelia Voeders en is het aanspreekpunt voor de familie Janssen. Het advies van Vitelia richt zich bij familie Janssen specifiek op de prestaties van het koppel, voermanagement en stalklimaat. Rens vertelt ons dat hij zeer content is met de huidige samenwerking.

“Frank heeft enorm veel praktische kennis en heeft nieuwbouw trajecten al veel meegemaakt bij andere pluimveehouders. In een nieuwe stal zitten natuurlijk ook altijd wat kinderziektes, Frank heeft ons hier goed in begeleid en dat scheelt een hoop frustratie. Een van de expertises van Frank is het optimaliseren van stalklimaten en dat legt ons momenteel geen ‘windeieren’,” besluit Rens lachend.