Maandag 20 november 2017 in Vitelia Voeders

Vierkant is het nieuwe rond!

Vitelia klanten en kennissen kennen allemaal onze zeer herkenbare cilindervormige bulkwagens met de herkenbare huisstijlkleuren. Echter onze zwarte en vierkantige grondstoffenwagens zijn minstens net zo opvallend. Maar wat doet een grondstoffenwagen nu precies? Geert Cox en Leon Engels (zie foto), grondstoffenchauffeurs van Vitelia Voeders, vertellen hier graag wat meer over.

“Wij zijn beiden begonnen op de bulkwagen maar toen de nieuwe grondstoffenauto’s aangeschaft werden, hebben wij de overstap gemaakt naar deze vrachtauto’s”, vertelt Geert.

Kortere ritjes

Voor de realisatie van de op- en overslag in Wanssum moesten de chauffeurs in Oss of Wageningen grondstoffen laden om op de productielocaties te lossen. Leon legt uit: “Nu de grondstofoverslag in Wanssum gereed is, laden wij voornamelijk daar grondstoffen om vervolgens te lossen in Oirlo en Ysselsteyn of bezorgen we een bestelling rechtstreeks bij de klant.”

Meer efficiency door modernisering

Een werkdag begint voor beide heren standaard om 6:00 uur in de morgen met een rit richting Wanssum om te gaan laden. Het laden van de grondstoffen gebeurt volledig automatisch en wordt vanuit Oirlo aangestuurd. “We melden ons bij de poort met een QR-code, waarna wij meteen te zien krijgen in welke laadgang geladen mag worden”, geeft Geert aan.

Binnen in de laadgang wordt binnen 20 seconden volautomatisch het dekzeil geopend, zodat de laadbak altijd schoon en droog blijft en het laden kan beginnen.

Leon vertelt verder: “In zes minuten kunnen we 35 ton laden, mede doordat het afdekzeil automatisch ook weer in 20 seconden sluit. Door de automatisering en snelheid van het afdekzeil besparen we hier alleen al één uur per dag op.” “We doen samen zo’n 18 vrachten per dag oftewel zo’n 630 ton grondstoffen”, vertellen beide heren trots.

Voordeel voor de klant en het milieu

Met de komst van de grondstoffen op- en overslag wordt er in grotere hoeveelheden ingekocht wat de kostprijs ten goede komt. Daarnaast kan Vitelia Voeders een nog betere en constantere kwaliteit garanderen en is zij minder kwetsbaar. Bovendien wordt er aanzienlijk bespaard in brandstof. “We rijden nu 91.000 km per jaar om 163.000 ton grondstoffen in de fabriek te krijgen, terwijl we voorheen 625.000 km nodig hadden voor hetzelfde aantal tonnage. Ondanks de kortere ritten doen we ons werk met veel plezier”, besluiten de chauffeurs samen.