Vrijdag 30 juni 2023 in Vitelia Voeders

Vitelia sponsort HAS leertraject

In april hebben 36 veehouderijstudenten van de HAS Green Academy in 's-Hertogenbosch een buitenlandse excursie gemaakt. De groep werd in tweeën verdeeld, waarbij de ene groep naar het noorden van Europa reisde en de andere groep naar het zuiden van Europa.

De noordelijke groep bezocht veehouderijbedrijven in o.a. Duitsland, Denemarken en Zweden, terwijl de zuidelijke groep veehouderijbedrijven in o.a. Duitsland, Zwitserland en Italië bezocht. De excursie was georganiseerd door de studenten zelf met als doel om de veehouderij in andere landen te verkennen en te leren van hun werkwijzen. De reis werd mede mogelijk gemaakt door de sponsoring van Vitelia. Hieronder volgt heel kort een reisverslag, geschreven door twee studenten.

Noordelijke groep

De studenten begonnen hun reis op 17 april en bezochten een melkveehouderij in Erzenhausen, Duitsland, met 200 Holstein-Friesian melkkoeien. Het bedrijf was in ontwikkeling en er werd een nieuwe stal gebouwd. Vervolgens reisden ze naar Zwitserland, waar ze een klein melkveebedrijf in Jaun bezochten, gelegen in de Alpen. Dit bedrijf had 20 melkkoeien en produceerde melk voor kaasproductie. De studenten genoten van het prachtige landschap en het uitzicht op de bergen. De reis vervolgde zich naar Denemarken, waar ze een melkveehouderij bezochten met 450 koeien en 300 hectare akkerbouw.

Zuidelijke groep

De zuidelijke groep bezocht onder andere een kaasfabriek in Modena, Italië, waar Parmigiano Reggiano-kaas werd gemaakt. Ze kregen een rondleiding door de fabriek en leerden over het productieproces. Daarna bezochten ze een mengvoerfabriek in Parma, die voer produceerde voor koeien en varkens. De studenten waren onder de indruk van de kwaliteitscontrole van de grondstoffen. Ze sloten hun reis af met een bezoek aan een schapenbedrijf in Nederland.
De excursie was een leerzame ervaring voor de studenten, waarbij ze andere landen en veehouderijpraktijken hebben kunnen verkennen. Ze hebben genoten van de reis en zijn dankbaar voor de ondersteuning van Vitelia.

Kennispartner

Vitelia is al jaren kennispartner van HAS Green Academy, voorheen bekend onder de naam HAS hogeschool. Als kennispartner zet Vitelia zich extra in om studenten op een leerzame manier kennis te laten maken met de veelzijdigheid van de agrarische sector, met als doel om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op hun werkzame leven na afronding van hun studententijd. Dit doen we o.a. door het aanbieden van veel stageplekken, afstudeerprojecten etc.