Woensdag 9 augustus 2023 in Vitelia Voeders

We willen de verbinding maken tussen boer en burger

Stramproy ligt ongeveer vijf kilometer ten zuiden van de stadsrand van Weert, vlak aan de Belgische grens. Aan de weg die naar het Belgische Bocholt gaat, liggen op steenworpafstand van de grens, sinds kort 10 luxe kampeertenten. Vitelia is vandaag te gast bij Maatschap Jacobs voor het verhaal van Johan (44) en Anna Jacobs (47).

Bedrijf:

Maatschap Jacobs

Het bedrijf van:

Johan (44) en Anna (47) Jacobs,
samen hebben ze 2 kinderen, Sem (13) en Jasmijn (11)

Bedrijfslocatie: Stramproy
Bedrijfsomvang:

500 rosékalveren
Kamperen bij de boer
60 ha. grond: grasland, maisteelt, gerst wortelen schorseneren en uien.

Van PABO naar champignonkwekerij

Johan Jacobs is geboren en getogen in Stramproy. Hij is opgegroeid op het melkveebedrijf van zijn ouders.

Johan: “Ik ben iemand die van jongs af aan altijd van alles wilde, maar ik wist nooit zo goed een keuze te maken. Het overnemen van het melkveebedrijf van mijn ouders heeft nooit echt mijn interesse gehad. Ik heb de pedagogische academie (PABO) afgemaakt. De PABO is het opleidingsinstituut voor onderwijzend personeel in het basisonderwijs in Nederland. Daarnaast deed ik vakantiewerk bij een champignonkwekerij hier een stukje verderop. Toen ik daar een baan aangeboden kreeg, ben ik na het voltooien van mijn opleiding daar begonnen.

Nee, stilzitten kon en kan ik nog steeds niet goed. Ik wilde meer en pachtte daarom wat grond van mijn ouders om daar tuinbouwgewassen voor de conserventeelt op te gaan telen. Ik bleef ook werkzaam bij de champignonkwekerij. Ik weet niet meer of ik het werk daar zo leuk vond of dat het was vanwege Anna, mijn huidige vrouw, die daar destijds ook werkte.

Mijn ouders waren inmiddels gestopt met melkvee en overgestapt op vleeskalveren. Het bedrijf van mijn ouders overnemen kwam toen ter sprake maar bleek destijds financieel geen haalbare kaart. Dit omdat pap en mam destijds nog te jong waren om te stoppen en ik had daarbij nog drie zussen die natuurlijk ook recht hadden op hun deel. Ik ging ondertussen met Anna samenwonen in het dorp, maar bleef uiteraard mijn ogen ophouden.”

Eigen bedrijf

Johan: “Toen in 2011 deze locatie te koop kwam hebben we snel de knoop doorgehakt. Ik bleef mijn huidige werkzaamheden op het champignonbedrijf uitvoeren en heb samen met Anna in de vrije tijd het hele huis verbouwd of beter gezegd opnieuw opgebouwd.

In 2013 hebben we de stal grondig aangepakt en in 2014 kregen we de eerste kalveren voor de rosévleesproductie. De dieren blijven veelal als groep bij elkaar, een zogenaamd all-in/all-out systeem. Dit zorgt voor minder onrust en voorkomt ziekteverspreiding in de stal. Verkoopadviseur Jacco Camps heeft ons hierbij goed geadviseerd.”

Aandacht verbreden

Johan: “In 2017 hebben we uitgebreid met een tweede stal waardoor we nu 500 kalveren kunnen huisvesten. Graag zouden we nog een derde stal erbij bouwen. Benodigde vergunningen liggen er, maar de huidige politieke en maatschappelijke discussies en vooral onduidelijkheden in de sector maken dat we voorlopig nog even wachten.

Omdat we vooralsnog niet uitbreiden en de agrarische sector op dit moment veel onzekerheden kent, maar ook omdat we op verjaardagsfeestjes steeds vaker moet verantwoorden wat we doen, wilden we iets doen aan het negatieve imago. We wilden iets doen waarmee we verbinding maken tussen boer en burger en hebben onze aandacht daarom verbreed.

Steeds meer agrarische bedrijven combineren de productie van voedsel of groen met de levering van maatschappelijke producten en diensten, zoals recreatie.”

Anna: “3 jaar geleden kwam bij ons het idee om iets van een kampeerboerderij te beginnen. De gemeente wilde in eerste instantie en ook in tweede instantie niet meteen meewerken, maar uiteindelijk was een derde poging succesvol. Iedereen ging overstag en in februari 2023 waren alle benodigde vergunningen binnen. We konden beginnen.

Een standaard grasveld met een bordje kampeerterrein erop daar hadden we geen zin in. We wilden wat extra’s en meer luxe bieden aan onze gasten en hebben ons aangesloten bij Farmcamps. Farmcamps is een alternatief voor grootschalige bungalow-, stacaravanparken en campings waar je een eigen tent, caravan of camper moet meebrengen. De vakantieganger huurt op werkende boerenbedrijven een compleet uitgeruste safaritent. Er zijn momenteel 22 Farmcamps locaties verdeeld over heel Nederland en wij worden nummer 23. Deze kampeerformule is- met name geschikt voor gezinnen met kinderen in de leeftijd tot 12 jaar. Op de campings van Farmcamps is niet alleen veel te beleven, je steekt er ook nog eens veel van het boerenleven op.”

Johan: “Een van de randvoorwaarden binnen de Farmcamps-formule is dat er een activiteitenprogramma is met boerenactiviteiten. Denk hierbij aan rondleidingen en bijvoorbeeld het knuffelen van dieren. Kinderen weten in deze tijd niet meer hoe de melk, de eieren en de hamburger geproduceerd worden. We brengen de kinderen terug naar het platteland en willen ze daarbij spelenderwijs iets leren.

We zijn momenteel bezig met het aanleggen van een speeltuintje en dierenweides met onder andere alpaca’s en nandoes. Ik ben druk doende met het timmeren van de receptie en speelruimte voor de kinderen. Het wordt nog spannend! We ontvangen namelijk op 1 juli al onze eerste gasten. We liggen nu nog achter op het schema. Door het natte voorjaar hebben we nog geen waterleiding kunnen aanleggen en zijn nog niet alle tenten opgebouwd.”

Trots

Anna: “We zijn trots op wat we samen hebben opgebouwd en hebben de taken goed verdeeld. Ik verzorg hoofdzakelijk de kalveren, ontvang straks de gasten van Farmcamps en doe de administratie. Johan blijft werkzaam bij de champignonkwekerij, doet de akkerbouw, tuinbouwtak en maakt ’s avonds zijn controleronde door de stal en voert de dieren.”

Johan: “Ik kan het verzorgen van de dieren goed aan Anna overlaten, zij heeft er feeling voor. Ik weet niet of dit de ‘vrouwelijke touch’ of het ‘moederinstinct’ is, maar het werkt. Het valt haar snel op als er iets niet goed gaat in de stal. Ook mijn vader is nog veel op de boerderij te vinden, ook die kan moeilijk stil zitten. Hij komt nog dagelijks hand en spandiensten verrichten. Onder het mom, alles mag maar niets moet meer!”

Voor Vitelia is bij ons bedrijf ook een belangrijke rol weggelegd. En dat is niet alleen het leveren van voer

Rol van Vitelia

Johan: “Voor Vitelia is bij ons bedrijf ook een belangrijke rol weggelegd. En dat is niet alleen het leveren van voer. Een goed advies geven is nog veel belangrijker. We hebben een goede klik met Jacco. Hij heeft ons goed geholpen met de opstart en voegt al jaren echt iets toe aan het rendement van ons bedrijf. Hij is altijd bereikbaar, transparant en open, dat vinden wij erg belangrijk.”

Toekomst

Als we beide eigenaren van het bedrijf vragen naar
de toekomst, kijken ze elkaar aan en wordt het even stil.

Johan: “Dit blijft een lastige vraag. Er gebeurt van alles in de agrarische sector en er staat nog veel meer te gebeuren. Wij boeren zijn ons wel degelijk bewust van het feit dat er iets moet gebeuren en staan daar zeker ook niet onwelwillend tegenover. In de loop der tijd hebben wij als agrariërs teveel focus gehad op productieverhoging, het moest vooral groter, sneller en efficiënter. Nu wil de overheid in één keer nagenoeg terug naar nul, dat baart me wel zorgen en lijkt me niet verstandig. We zullen moeten blijven bestaan, zonder boeren is er geen toekomst.

Ik zou in principe nog best willen uitbreiden in het aantal kalveren, maar dat is geen must. Als ik een goede boterham voor mijn gezin kan verdienen met het huidige bedrijf dan is het goed. En dat hoeven er geen 6 te zijn, op 3 boterhammen kan ik ook goed leven.”

Wat is rosékalfsvlees?

Rosékalfsvlees is een luxeproduct dat heel smaakvol is. Vanwege de jonge leeftijd en aangepast rantsoen is het vlees roze van kleur, zacht en erg mals. Gedurende de productieperiode verblijven de kalveren in de vorm van groepshuisvesting in stallen tot ze slachtrijp zijn.

De stallen voldoen aan alle wettelijke voorschriften aangaande dierwelzijn, zodat de kalveren opgroeien in een omgeving met voldoende ruimte, daglicht en ventilatie.”