Maandag 20 mei 2024 in Vitelia Voeders

Voeding tijdens droogstand

Een goede droogstand zorgt voor minder opstartproblemen èn meer melk. Tijdens de droogstand is het belangrijk om op de voeding te letten om de koeien in een optimale conditie te houden. Zeker tijdens de komende zomer is het belangrijk om de condities rondom droogstand op orde te hebben voor een goede opstart van de verse koeien.

Een goede droogstand begint met een goede voorbereiding. Het is belangrijk dat de melkgift niet meer dan 12 liter bedraagt op de dag van droogzetten. Anders vertraagt de natuurlijke propvorming en is er een grotere kans op infecties. Voor een goede overgang naar de droogstand kunnen de koeien de laatste week voor het droogzetten op een droogstandsrantsoen gezet worden. Daarnaast moet de body-conditiescore tussen de 3,0 en 3,5 liggen bij het droogzetten. Te vette koeien vreten namelijk minder en te magere koeien hebben geen reserves bij een Negatieve Energie Balans (NEB). Te magere koeien zouden ook later droog gezet kunnen worden.

Voeding tijdens droogstand

Met een uitgebalanceerd droogstandsrantsoen kunnen veel transitieproblemen voorkomen worden. Voor een hoge opname is het belangrijk dat er vers en smakelijk voer ten allen tijd beschikbaar is. Het rantsoen moet voldoende structuur bevatten voor een goede penswerking en actieve koeien.

Daarnaast moet het Kation-Anion Verschil (KAV) rond de 200 mEq liggen. Dat houdt in, een laag kalium- en calciumgehalte en voldoende magnesium voor een actief calciummetabolisme.

De energiedichtheid moet aan het begin van de droogstand laag blijven om vervetting te voorkomen (800-850 VEM). Tevens is er tussen de 12-13% ruw eiwit nodig voor een goede penswerking en groei van het kalf. De mineralen Rupromin Dry Period bieden een compleet mengsel van mineralen en vitamines. Tevens bevat dit mengsel toevoegingen ter verbetering van de lever, weerstand en vruchtbaarheid.

Energie- en eiwitbehoefte

De laatste twee weken van de droogstand neemt de energie- en eiwitbehoefte van de koe flink toe. Het kalf maakt in deze periode namelijk een flinke groeispurt en de melkproductie komt opgang. Daarnaast daalt de opnamecapaciteit van de koe, omdat het kalf meer plek in neemt. Daarom is het van belang om de energiedichtheid in het rantsoen te verhogen.

De (VLOG) Transitie Brok bevat een hoog mineralen- en energieniveau. Hierbij wordt de NEB voor het afkalven voorkomen. Een tekort aan eiwit kan in de droogstand optreden. Dit is te zien aan weinig biest en kalveren die slecht op willen starten. Bij een negatieve eiwitbalans wordt spiermassa bij de koe afgebroken. Voor eiwitaanvulling kan de Droogstandsmix AV ingezet worden. Deze mix bevat veel smaakstoffen voor een smakelijk rantsoen. Doordat het verschillende eiwitbronnen bevat zorgt het voor een goede penswerking. Tevens heeft Droogstandsmix AV een relatief laag VEM om vervetting te voorkomen.