Vrijdag 7 juni 2024 in Vitelia Voeders

Zomerventilatie bij vleeskuikens

In de zomer kunnen hoge temperaturen een uitdaging zijn voor vleeskuikens. Hittestress kan hun welzijn en groei beïnvloeden. Hier zijn enkele praktische tips om vleeskuikens goed te verzorgen tijdens warme periodes.

  • Bezetting

Zorg ervoor dat het aantal vleeskuikens per vierkante meter past bij de stalinrichting en de beschikbare voorzieningen. Overleg op tijd met de slachterij of broederij over het aantal kuikens, hun gewichten en de planning voor laden en lossen om overbezetting te voorkomen.

  • Voer en water

Ook tijdens warme perioden is het belangrijk dat vleeskuikens 24 uur per dag toegang hebben tot voer en water. Voedingsstoffen zijn essentieel voor lichaamsprocessen zoals temperatuurregulatie. Langere perioden zonder voer of water kunnen leiden tot zwakke kuikens.

Houd het normale voerschema aan tijdens warme periodes; de kuikens zullen vanzelf minder eten tijdens de hete periodes en gaan niet opeens compenseren wanneer het voersysteem weer aangezet wordt, waardoor juist oververhitting kan ontstaan. Zorg altijd voor voldoende vers en koel drinkwater. Mogelijk is het nodig om de watervoorziening te verlengen of de waterdruk te verhogen.

  • Ventilatie en koeling

Houd ventilatoren, inlaatopeningen en kokers schoon om capaciteitsverlies te voorkomen. Test regelmatig noodstroomvoorzieningen en controleer koel- en nevelsystemen. Vervang direct lekkende of verstopte nippels. Schakel de koeling 's morgens vroeg in, voordat de stal te warm wordt.

Onderdruk: Zorg bij hoge staltemperatuur voor voldoende onderdruk (10-15 Pa) met een voldoende hoge luchtsnelheid (60 cm/sec) en richt de luchtstroom naar de dieren.

Bandbreedte: Zorg voor voldoende bandbreedte (ook in de zomer) om het risico te vermijden, dat bij snelle temperatuurdaling de ventilatie te lang te hard blijft doordraaien, waardoor de kuikens ziek kunnen worden. Verhoog met 0,1 °C per graad Celsius daling van de buitentemperatuur lager dan 15°C.

Koeling: Zet op tijd de koeling aan, zodat de staltemperatuur niet te hard oploopt.