Maandag 7 maart 2022 in Vitelia Voeders

Hoe zijn uw voersilo’s?

Op veel bedrijven is de voersilo een soort 'black box'. Regelmatig gaat er voer in en vervolgens gaat dit er weer uit. Dit proces herhaalt zich meerdere keren per jaar. Maar hoe zorgen we dat het voer in de silo’s goed blijft? Onderweg zien we namelijk dat de voerkwaliteit nogal eens achteruit kan gaan zowel in oude silo’s als nieuwe silo’s!

Handige voersilo tips

Daarom een aantal tips om ervoor te zorgen dat de voerkwaliteit niet achteruit gaat tijdens de opslag.

  1. Voer uw silo’s regelmatig helemaal leeg zodat er niet continu restvoer in de silo achterblijft. Zo voorkomt u dat het voer gaat aankoeken in de trechter.

  2. Laat uw silo’s op jaarlijks reinigen. Zeker op momenten als er voer vastgekoekt heeft gezeten.

  3. Bij grote temperatuurwisselingen, zoals nu tussen dag- en nachttemperaturen, ontstaat er condens in de silo. Zorg ervoor dat deze condens door middel van een petje (ontluchting) de silo kan verlaten.

  4. In de zomermaanden kan de temperatuur in een silo flink oplopen doordat de zon erop staat te branden. Probeer daarom de silo’s aan de schaduwkant van de stal te plaatsen en ook hierbij zorgt een petje dat de warmte naar buiten kan waardoor het voer minder kwaliteitsverlies zal hebben

  5. Kijk goed naar de aansluiting van de vijzel op de silo. Het komt in de praktijk voor dat deze niet optimaal is waardoor korrels worden beschadigd. Let er ook op dat alles goed is afgekit zodat er geen vocht kan doorsijpelen.

  6. Ontsmet regelmatig uw silo’s met siloshot. Zeker wanneer deze helemaal leeg is.

  7. Inspecteer oudere silo’s ook op veiligheid. Kijk goed of poten niet zijn doorgeroest en voorkom losliggende putdeksels bij de silo.

  8. Maak de weg naar de silo vrij van obstakels zodat deze makkelijk toegankelijk is voor onze bulkchauffeurs.

Wanneer de bulkwagen chauffeur gevaarlijks situaties waarneemt, nemen wij uiteraard contact met u op.

Heeft u aanvullende vragen over het optimaal en veilig opslaan van uw voer? Onze verkoopadviseurs helpen u graag verder.