Donderdag 5 november 2020 in Vitelia Voeders

“Een eigen kipautomaat herstelt balans!”

In het Brabantse Someren aan de Houtbroekstraat 8 ligt het bedrijf Jofra Poultry van René Sleegers (43). Langs de weg staat een spiksplinternieuwe verkoopautomaat met daarin overheerlijke ambachtelijke kipproducten.

Het bedrijf telt 276.000 traditionele vleeskuikens in 3 stallen verdeelt over 12 afdelingen. René heeft het bedrijf in 2001 overgenomen van zijn ouders (Jo en Frans), vandaar de naam Jofra. Met zijn vriendin Anita Relou (32) aan zijn zijde vertelt René het verhaal achter Jofra Poultry.

Draagkracht richting maatschappij

“Ondernemen met visie is waar ik heel duidelijk naar streef. Vooruit durven kijken naar de toekomst en daarop investeren. 

Ik merkte dat de balans tussen de omgeving en mijn vleeskuikenbedrijf niet in evenwicht was, dat wilde ik weer herstellen want voor mij is maatschappelijk draagvlak heel belangrijk. Ik wil geen overlast voor de omgeving zijn en daar hoort geur- en stofreductie bij. Zodoende heb ik tien jaar geleden al besloten om luchtwassers te installeren in mijn nieuwe stallen. Mijn nieuwste stal heb ik een vriendelijke en duurzame uitstraling gegeven. Wanneer je langskomt krijg je niet het gevoel dat je naar een kippenstal kijkt” (zie foto onder).

Ik heb altijd kansen gezien en was hier al mee bezig toen ik nog op school zat

Overheerlijk recept

“Tijdens mijn stage op een slachterij werd er in de pauze lekker gekruide kip geserveerd. Op een gegeven moment stopte de afzet van deze kipproducten (deze lagen vooral bij de Edah winkels). Dat vond ik onbegrijpelijk. Destijds heb ik er de nodige tijd en energie in gestoken om te achterhalen wie de producent was van deze kruiden. En met succes! Hela Tissen in Venlo (van de curry). Vervolgens ben ik thuis begonnen met het marineren van mijn ‘eigen’ kippenvleugels die ik via de slachterij terug kreeg. Ik heb van alles geprobeerd om ze nóg lekkerder en pittiger te maken en dat is gelukt. De verkoop van mijn eigen hotwings doe ik nu al bijna 20 jaar. Inmiddels is de vraag dusdanig gegroeid dat ik het kruiden niet meer zelf doe, maar in samenspraak met een vleesverwerker.” 

De kipautomaat

“De huisverkoop begon steeds beter te lopen en vijf jaar geleden ben ik de zoektocht gestart naar de perfecte kipautomaat voor bij de inrit van mijn bedrijf. Dit moest een vriesautomaat zijn waarin de temperatuur continu tussen de -26 en -20 graden blijft in alle weersomstandigheden. 

Afgelopen zomer is de kipautomaat geïnstalleerd en konden we meteen de proef op de som nemen met de hittegolf die eraan kwam. Het resultaat was uitstekend, de kipautomaat bleef zelfs in de volle zon op de juiste temperatuur. 

Met de kipautomaat zorg je ervoor dat consumenten ook de lusten van jouw bedrijf ervaren zodat de balans weer hersteld wordt. Het is ook leuk om de eindgebruiker te kunnen spreken, je hoort dat mensen je producten lekker vinden en dat is toch waar je iedere dag voor werkt.”

Uitbreiding

Inmiddels zijn er naast de beroemde hotwings, waar het allemaal mee begon, ook andere producten verkrijgbaar zoals kebab, spicy nuggets, krokante kipburgers, chunks hot chili, kipspiesjes, kip -en dijfilet.

De werking van de kipautomaat verloopt steeds beter door alle updates zodat deze binnenkort storingsvrij kan functioneren voor eventueel andere vleeskuikenhouders, maar bijvoorbeeld ook voor varkenshouders of kalverenhouders die de verkoop van het eigen vlees willen promoten. Op die manier dragen zij net als Jofra Poultry bij aan een stukje maatschappelijk draagvlak in de omgeving waar ze gevestigd zijn. 

Samen herstellen we hiermee de balans tussen de agrarische sector en de samenleving!