Maandag 1 mei 2023 in Vitelia Voeders

“Als we iets doen, doen we het goed!”

Terwijl we in de bedrijfskantine tijdens het interview genieten van een kop koffie is het buiten op het erf een komen en gaan van mensen. Fietsen, auto’s en voetgangers uit alle windstreken komen ze naar het Brabantse Riel. Waarvoor komen ze allemaal naar het bedrijf van de familie Vermeulen? Wat maakt dit bedrijf zo speciaal?

Bedrijfsreportage:

Vermeulen Eieren

Het gezin:

Peter(57), Carolien(52), Stef(23), Max(21) en Roy(18) Vermeulen

Woonplaats:

Riel

Bedrijfsomvang:

65.000 leghennen

In gesprek met:

Stef Vermeulen

Bedrijfsomvang: 65.000 leghennen In gesprek met: Stef Vermeulen

“Nou ja speciaal, we zijn ‘gewoon’ pluimveehouder en houden ons naast het verzorgen van onze 65.000 leghennen met nog enkele andere zaken bezig. Daar is de eierautomaat, die je hier buiten ziet, er eentje van”, aldus Stef Vermeulen.

“Sinds de corona pandemie, waarbij mensen in lockdown moesten en nergens meer naar toe konden, lijkt het wel of een bezoekje aan onze eierautomaat voor veel mensen een regionaal uitje is geworden. Daarnaast speelt het natuurlijk ook een belangrijke rol dat onze eieren vers, een stuk goedkoper en groter zijn dan in de supermarkt. Nee, heel speciaal is onze eierautomaat niet, maar het is wel fijn dat de afzet goed is. Wat wél speciaal is is onze fabriek voor de productie van verse eiproducten, maar hierover later meer. Want misschien is het beter om bij het begin te beginnen, oftewel hoe het allemaal is ontstaan.”

Specialisatie

Stef is een van de drie zonen van Peter en Carolien Vermeulen, de middelste zoon heet Max en is inmiddels ook al actief in het bedrijf. Met z’n vieren runnen ze het bedrijf Vermeulen eieren.

Stef: “We zijn een echt familiebedrijf. Opa Toon is aan de andere kant van Tilburg ooit begonnen met een gemengd bedrijf met koeien, kippen en akkerbouw. Toen de specialisatie opkwam besloten veel boeren in deze regio om zich te specialiseren. Mijn opa koos als een van de weinigen in dit gebied om legkippen te gaan houden. Hij startte in 1972 met het bedrijf ‘Het ei van de boerderij‘ en hij regelde zijn eigen afzet door met een busje zelf de eieren bij de klanten te bezorgen.

Opa is inmiddels 82 en komt nog iedere week op het bedrijf om wat hand-en-spandiensten te verrichten. Hij is nog altijd betrokken en zou het liefste nóg vaker komen. Tot zijn 80e heeft hij met het vrachtwagentje voor ons eieren bezorgd bij bakkers en restaurants in de regio. Tot voor enkele jaren terug heeft hij zelfs samen met oma nog meegeholpen in de productie van onze verse eiproducten.

Toen mijn vader in het bedrijf is gekomen, en het bedrijf langzaam groeide, zijn ze in 1997 naar de huidige locatie verhuisd, aan de rand van Riel. Het bedrijf aan de andere kant van Tilburg moest namelijk plaatsmaken voor industrie. Hier werd dus een gloednieuw bedrijf opgebouwd.
We hadden destijds 30.000 kooikippen en regelden de afzet van eieren nog steeds grotendeels zelf. De eieren gingen naar supermarkten, bakkers, slagers en restaurants in de regio. Omdat hier in de regio maar weinig pluimveehouders zaten en de vraag naar eieren groot was, nam de afzet jaarlijks toe.”

Verse eiproducten

Stef: “We verzorgden het sorteren van de eieren zelf en zochten een afzetmarkt voor de tweede soort eieren (onrendabele eieren met een scheurtje en of vuil). Vandaar dat we in 2001 hebben besloten om vloeibare eiproducten zoals heelei, eigeel en eiwit in pakken te gaan maken.

Dat dit een heel andere tak van sport was daar kwamen we al snel achter. Zo kom je als ‘gewone’ pluimveehouder ineens in de voedingsmiddelenindustrie terecht. We hebben in het begin behoorlijk afgezien. Als je producten terug moet gaan halen omdat ze niet goed zijn dan valt dat zwaar. Het heeft zeker een jaar geduurd voordat we de productie echt onder de knie hadden. Ondanks dit hebben we doorgezet. De afzetmarkt van verse eiproducten was in opkomst en bleef maar groeien en dus gingen we zelfs naar twee productiedagen in de week. Meer wilden we ook niet, omdat dit proces erg arbeidsintensief was. Iedere fles en zak moest met de hand worden afgevuld en handmatig in dozen worden gestopt.”

We moesten een keuze maken

“In 2013 hebben we een nieuwe stal gebouwd waardoor we nu in totaal 65.000 legkippen huisvesten. Gedeeltelijk kooi- en gedeeltelijk scharrelkippen.

In de loop der jaren is ook onze fabriek vervouderd en veel werkzaamheden waren handwerk. Ook de wet- en regelgeving veranderde waardoor we ons afvulsysteem moesten ombouwen naar een steriel systeem. Dit was vanwege ruimtegebrek niet mogelijk in onze huidige fabriek. Dus we stonden voor de keuze; Stoppen met het maken van verse eiproducten en alleen verder als pluimveehouder of eiproducten blijven maken en investeren in een nieuwe fabriek.

We hebben alles goed op een rijtje gezet en uiteindelijk besloten om te investeren. Onze afzet was immers goed en we waren één van de weinige pluimveebedrijven die zelf verse eiproducten maken. We kwamen tot de conclusie dat het een mooie aanvulling op ons bedrijf was.
We wilden graag een totaalpakket van verse eieren en verse eiproducten leveren. Het upgraden van de bestaande fabriek bleek geen haalbare kaart. En als we iets doen, doen we het goed. Zodoende besloten we om een geheel nieuwe fabriek te bouwen.”

Deze truckbelettering is in 2019 ontworpen door afd. communicatie van Vitelia i.o.v. fam. Vermeulen

Vitelia trouw

Stef: “Al sinds kinds af aan heb ik interesse in de pluimveehouderij en daarnaast ook belangstelling in het zelf vermarkten van de eigen producten. Ik heb altijd geroepen dat ik mezelf niet 7 dagen per week in een stal zie lopen. Ik vind de verwerking van de eieren, de handel en de contacten met klanten ook erg leuk. Ik wil alles graag in eigen hand houden en vind de korte keten het mooiste aan ons bedrijf.

Tijdens mijn studie aan de HAS heb ik bewust de richting bedrijfskunde gekozen. Dit omdat het meer paste bij dat wat ik leuk vind. Vitelia was al jaren onze vaste voerleverancier en ik kreeg de mogelijkheid om bij Vitelia stage te lopen. Ik heb daar tijdens mijn stage veel geleerd en vond Vitelia, naast een producent van kwalitatief goed voer, ook een mooi bedrijf. Er heerst een fijne werksfeer en ze hebben erg gedreven medewerkers.

Toen Vitelia me vier jaar geleden vroeg of ik interesse had om in de Ledenraad te komen, hoefde ik niet lang na te denken.

Ik heb destijds tijdens mijn stage veel geleerd van mijn toenmalige begeleider Frank Rooijakkers. Ook op ons eigen bedrijf had ik veel steun aan Frank. Frank heeft Vitelia vorig jaar verlaten om zelf fulltime pluimveehouder te worden en is opgevolgd door Gideon van Dijk. Met Gideon is het prettig werken, samen zorgen we ervoor dat de technische cijfers goed blijven.
Wij hebben veel afzet van zware eieren (maat L en XL) dus het is belangrijk om de kippen iets af te remmen en zodoende later in productie te laten komen. Vervolgens sturen we met voer en sturen we zo op eigewicht.

Maar Vitelia doet bij Vermeulen nog meer. In de persoon van Emile Beurskens heeft de afdeling communicatie van Vitelia ons bedrijf een vernieuwd ‘gezicht’ gegeven. Vitelia heeft voor ons een bedrijfsbord en het ontwerp van de eiverpakkingen gemaakt. Ook is er een geheel nieuw ontwerp gemaakt van de uitstraling van onze vrachtauto’s. We zijn hier erg tevreden over.”

Taakverdeling

Stef: “We hebben de taken op ons bedrijf goed verdeeld. Eigenlijk kan iedereen bij ons alle taken uitvoeren. Als controlefreaks doen we ook graag alles zelf.

Het controlerondje door de stal - het maken van de facturen op kantoor - het meewerken in het pakstation, we doen het allemaal samen. Alleen de handel en verkoop doe ik voornamelijk zelf en de bediening van de fabriek doe ik samen met mijn vader. Dit blijft specialistisch werk.
Onze filosofie is ‘niet lullen maar poetsen’, we zetten graag de schouders eronder. Nadeel is wel dat er weinig tijd overblijft voor andere dingen. Tijdens het avondeten wordt nog vaak overlegd. Mijn vrienden zie ik wel wekelijks maar tijd voor andere hobby’s is er (nog) niet.

We zijn thuis allemaal verschillend, maar vullen elkaar uitstekend aan. Ik denk dat we zeker trots mogen zijn op het feit dat we als gezin dit bedrijf op deze manier runnen. Vanaf het moment dat het ei uit de kip komt tot het moment dat we het verpakte versproduct zelf bij de klant binnen zetten. We hebben de hele logistieke keten in eigen beheer, waardoor we dierwelzijn, kwaliteit, productveiligheid en persoonlijke service waarborgen. Dat gebeurt zonder tussenhandel, met als resultaat dat we eerlijke prijzen voor onze partners en klanten kunnen hanteren.”

‘De Eiergarde’

“Tot vorig jaar verkochten we onze eiproducten altijd onder de naam Vermeulen eieren. Omdat we inmiddels ook eieren van andere pluimveehouders verwerken, tot verse eiproducten, hebben we vorig jaar een nieuwe merknaam gekozen, te weten ‘De Eiergarde’. Een neutrale merknaam die op zichzelf staat en niet meer direct wordt verbonden aan het bedrijf Vermeulen eieren.

Onder de naam ‘De Eiergarde’ worden uitsluitend eieren verwerkt van onze leghennen en die van geselecteerde lokale pluimveehouders. Hierdoor beperken we vervoersbewegingen (en dus CO2-uitstoot) en garanderen we de hoogste kwaliteit. ‘De Eiergarde’ staat voor ambachtelijk, kakelvers en een diervriendelijk eiproduct.

Duurzaamheid is daarbij een belangrijk thema. Onze fabriek is namelijk geheel gasloos. We maken gebruik van zelf opgewekte groene energie en verpakken onze eiproducten uitsluitend in milieuvriendelijke verpakkingen.

We willen in de toekomst ‘De Eiergarde’ als merk meer gaan promoten en de productie uitbreiden naar circa 3 productiedagen per week. Maar dat gaan we zeker niet forceren. Veel acquisitie doen we momenteel niet, onze huidige afnemers groeien ook en blijven ons gelukkig trouw.”

Tot slot leidt Stef ons vol enthousiasme rond in de nieuwe fabriek. Deze is opgezet met behulp van Sanovo. De fabriek bestaat uit een eierverwerkings- en verpakkingslijn. In de inzet hiernaast kun je een korte omschrijving lezen van de werkwijze.

De werking van de fabriek

De fabriek is uitgerust met moderne en geavanceerde apparatuur. Volledig volgens de meest recente wet- en regelgeving. Het productieproces is zodanig ontworpen dat een voortdurende bewaking en regeling van alle systemen tijdens het hele proces mogelijk is.

Vanaf de opslagplaats worden verse eieren aangevoerd naar de breekmachine. Hier worden ruim 43.000 eieren per uur gebroken.

Afhankelijk van het ingestelde product (vloeibaar heelei, eiwit of eigeel), kan het eiwit en eigeel worden gescheiden en wordt het eiwit gescand, waarbij wordt gekeken of het zuiver is.
Ingrediënten zoals zout en suiker kunnen worden toegevoegd, waarna het product gepasteuriseerd wordt.

Gepasteuriseerd ei is vloeibaar ei dat kort verwarmd wordt. Dit wordt gedaan om de vegetatieve micro-organismen in het vloeibare ei te doden. De temperatuur komt bij het proces van pasteuriseren niet boven de 65°C. Op die manier worden de micro-organismen gedood, maar blijft het ei zijn eigenschappen behouden.

De nieuwe buizenpasteur van Sanovo doet ongeveer 1.500 liter per uur. Na pasteurisatie wordt het product rechtstreeks afgevuld door de volautomatische bag-in-box of 1 liter pakken vulmachine.

In overleg is het ook mogelijk om grotere volumes af te nemen of klantspecifieke recepten en afvulvolumes te maken. De afvullijn voor kartonnenpakken kan 3.500 stuks (van 1 liter) per uur vullen en de bag-in-box lijn is nog sneller. Per week wordt er nu 8.000 liter vloeibaar ei verwerkt. In totaal worden jaarlijks ongeveer 8.000.000 eieren verwerkt tot eiproducten.